İşsizlik mi çok, iş beğenmeme mi?
İşsizlik mi çok, iş beğenmeme mi?
Birçok işyerinin vitrininde, “Eleman aranıyor. Asgari ücret+ sigorta” ilanları olmasına karşın, pek çok işsiz genç iş beğenmiyor. Sanayici esnafı ise kalifiye eleman bulamamaktan şikayetçi hale gelmiş durumda. Kalifiyeli eleman nerede olursa olsun iş bulabiliyor. İş bulmak isteyen gençlerin Meslek edindirme kurslarına mutlaka başvurmaları gerekiyor. İş bulmanın birinci yolu sertifika sahibi olmaktan geçiyor.
Herkes devlet dairesinde iş bulmanın derdinde
Herkes devlet dairesinde iş bulmanın derdine girmiş durumda. Çünkü devlet dairesi özel sektöre göre daha garanti bir yer konumunda duruyor. Devlet dairesinde çalışmazsan, işini doğru dürüst yapmazsan patron çıkışını veremiyor. Belirli bir takım kriterler eşliğinde sembolik cezalar uygulanıyor. Bazıları hiç daireye bile uğramadan maaşını alıyor. Özel sektörde böyle bir şey olamaz. Artık devlet dairesinde iş bulma umudu giderek azalıyor. KPSS gibi sınavlar gün geçtikçe zorlaşmaya başladı. Milyonlarca üniversite mezunu genç – devlet dairesinde iş bulabilmek için bu sınavlara ağırlık veriyor. Özel sektörde sürekli iş arayışında olan esnafların ihtiyacını gidermek için gençlerinde bir hazırlık içerisinde olması gerekiyor.
Çözüm ne peki?
Türkiye, artık sıradan mezunlar yetiştiren üniversite açmayı bir kenara bırakıp asıl teşviki teknik okulların açılmasına vermeli ve iş insanlarını üniversite kurmak yerine kaliteli, donanımlı teknik ve mesleki liseler açmaya yönlendirmelidir. Mevcut üniversitelerin birçok bölümü de teknik ve mesleki yüksekokul haline dönüştürülmelidir. Aksi takdirde otomobil servislerinin müşteri kabul masalarında makine mühendisi çalıştıran, marketlerin kasalarında işletme mezunu istihdam eden, muhasebe servisinde defter yazma görevinde iktisat veya maliye mezunu çalıştıran bir sistem yaratmış olacağız. Böyle bir durum oralarda çalışanlar için moral bozucu olmasının yanı sıra işveren açısından da gereksiz bir ücret farkı külfeti yaratıyor.