Fatih Özer

Fatih Özer

Akşehir

Akşehir

Anadolu Selçuklu döneminde yaşayan devrin alimlerinden Nasreddin Hoca diyarı, Gülmece'nin ve Dünyanın merkezi, Büyük Taarruz hareketinin başlangıç noktası,Yüce Peygamber'in soyundan gelen Seyyit Mahmut Hayrani'nin memleketi Akşehir'den bahsedelim bugün.  AşkŞehir Anadolu Selçuklu Devleti'nin Kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman 1076-77 yıllarında şehri almış ve bölge Oğuz Türk'lerinin egemenliğinin altına girmiştir.

Şehir Konya, Isparta,Afyon üçgeninde yer alır ve bölge trafiğin yoğun olarak mevcut olduğu bir konumdadır. Doğu,İç Anadolu,Akdeniz,Ege, Güneydoğu Anadolu coğrafi noktalarının geçiş bölgesidir.

Bölge tarım, hayvancılık,sanayi gibi noktalarla geçim kaynağını sağlar. Tarihi şehir olan AkŞehir mutfağı ile zengin bir diyardır. Herse,Zülbiye,Ergömez,Nasredddin Hoca peynir baklavası,etli ekmek,sucuk ekmek,helva,tahin,Akşehir kebabı bölgenin önemli mutfak zenginliğidir.

Bölgenin ileri gelen sanayicilerinin birlik olarak oluşturduğu şehre ve ülkeye ciddi katkı yapan organize sanayi bölgesi gün geçtikçe büyümektedir.

Bölgeye yapılacak olan ziyaretlerde Hıdırlık ve kent orman gibi mesire alanları da kesinlikle bir nefes alınası yerleridir. Nasreddin Hoca,Seyyit Mahmut Hayrani, Çoban Dede gibi türbeleri manevi iklimimizi yaşayacağımız manevi diyarlardır.

Evet Gülmece'nin ve dünyanın merkezi olan şehrimize bekliyoruz ey okur.

Nasreddin Hocanın bir fıkrası ile bitirelim;

"Hoca ve arkadaşları bahar mevsiminde Hıdırlık mesire alanında bulunan tarihi çınarın altında çaylarını içerlerken biri hoca'yı imtihan etmek ister. Yahu hocam,bu insanlar yaz aylarında sıcaktan kış aylarında ise soğuktan şikayet ederler,sizce bu şikayetin sebebi nedir? Hocamız hemen cevabını hemen veriverir: Komşu, komşu sen onlara kulak asma bak içinde yaşadığımız bahardan hiç hoşnut olmayan var mı... Sen hayatını yaşamaya devam et.

Yaşamı ve yaşamayı sevin kendinize iyi bakın,saygı ve selamla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatih Özer Arşivi
SON YAZILAR