Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

F16’lardan vakıflara; Davutoğlu’dan, KOMÜT’e

F16’lardan vakıflara; Davutoğlu’dan, KOMÜT’e

Bugün şöyle bir köşe yazısı konularımı not aldığım defterime baktım ve F35’lerin de bulunduğu tam 10 konuyu henüz yazamadığımı gördüm. Yoğunluktan hem gazetenin işleri hem köşe yazısı derken bazen aksatıp köşe yazılarımı yazamıyorum. O nedenle de işte geçen hafta 10 konu birden birikmiş.

F16’LARIMIZLA GURURLANDIK

Geçtiğimiz hafta Anadolu Kartalı 2019 tatbikatı yapıldı. Tabii ki bunun ayrıntılarını, hangi ülkelerin katıldığını ve diğer yarıntıları gazetemizden öğrendiniz. Tatbikatın, basın tanıtım günü oldukça yoğundu. Fotoğrafçılar, gazeteciler, kameramanlar, sunucular, oldukça ilgi göstermişti. Aslında beklentimiz ABD’nin burada F35’lerle katılmasıydı ancak beklediğimiz gibi olmadı. F35’leri görmemiz bir sonraki toplantıya kaldı sanırım. Bu arada çok tartışılan konulardan birisi F35’ler ve S400’ler. Kimsenin bu konuda ahkam kesmesine gerek yok. Görünen o ki; S400’ler bu ay içerisinde gelmeye başlayacaktır ve bu konuda bir engel olmayacaktır. Diğer taraftan F35’lerin cevabını da en güzel Cumhurbaşkanı vermiştir: “Biz F35’lerin pazarı değil, üretim ortağıyız” diyerek. Dolayısıyla iç siyasette gündem olarak bunu değerlendirmeye gerek yoktur. Bu konular çözülmüştür. Bunların yanı sıra, tatbikatta izlediğimiz F16’larımız da bizleri kelimenin tek anlamıyla mest etti, gururlandık.

VAKIFLAR NE İŞ YAPARLAR?

İstanbul’da seçimi CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu kazandıktan sonra bazı vakıfların genel merkezlerini İstanbul dışına taşıyacakları, bu yer alternatiflerinden birisinin de Konya olduğu konuşulmaya başlandı.

Öncelikle vakfın ne olduğunu anlamak gerekir. Adı üzerinde vakıflara insanlar bir şeyler vakfederler. Kimileri paralarını, kimileri mallarını, kimileri zamanlarını, kimileri neyi varsa onu, vakfederler. Ama vakıftan almazlar. Yani şimdikilerin tam tersidir. Şimdilerde bakarsınız, vakıf yöneticileri  hiçbir şey vakfetmedikleri gibi, beş parasız girdikleri bu tür işlerde bir de “Karun” gibi zengin olur çıkarlar. Böyle vakıflık olmaz.  Bu durum tüm STK’lar için geçerlidir. Yani tüm STK’lar için ortak nokta, bunlar sivil oluşumlardır, Devlet otoritesinin dışındadırlar. Yani Devlet’in desteğiyle, Devlet otoritesinin dışında olamazsınız. Devletten destek alan kurum, kuruluş ve oluşumlar, STK olamaz.  Belediyeden destek alarak, bakanlıklardan destek alarak, valiliklerden destek alarak STK olunmaz. STK’cılık oynamak isteyenler önce kendilerinden, kendi mallarından, kendi paralarından bir şeyler vakfederler, hibe ederler, ondan sonra da o konuda gönül verecek kişileri yanlarına bulurlar. Bu konuda da ne belediyeleri, ne de valilikleri kullanmazlar. Eğer vakıfçılık bu şekilde, doğru olarak yapılırsa o zaman da, ne belediye başkanının kim olduğu ne de genel merkezinin nerede olduğu konuşulmaz bile…

SOSYAL MEDYADAN CUMHURBAŞKANI ÇIKMAZ

Malumunuz politikada en çok konuşulan dedikoduların başında parti kurulması konusu gelmektedir. Yani hani eskiler bilirler, askeriyede, askerliğin süresinin kısalacağı; hapiste de af çıkacağı dedikoduları yayılırmış ya, onun gibi, politikada da şimdilerde Davutoğlu’nun parti kuracağı dedikodusu moda durumda.

Geçtiğimiz gün Elazığ’daymış Sayın Davutoğlu. Oradaki “dostlarıyla” bir araya gelmiş. Bunu nereden öğreniyoruz derseniz sosyal medyadan… Ramazan ayının sonunda Konya’da da “dostlarıyla” bir araya gelen Ahmet Davutoğlu’nun Konya’daki programının ayrıntılarını da genelde sosyal medyadan takip ettik. Burada ilginç olan şu: mesela Konya’ya Ahmet Davutoğlu geleceği gün Konyalı’nın bu programdan veya Ahmet Davutoğlu’nun geleceğinden haberi yoktu bile… Yani sosyal medyadan takip edilen politikalarla yeni bir parti çıkarma veya yeni bir lider çıkarma ihtimali maalesef yoktur. Halkı arkasına dökmeyen, çevresindeki 3-5 kişiyle siyaset yapmaya çalışan politikacıdan lider çıkmaz. Dolayısıyla Ahmet Davutoğlu Hoca, iyi bir akademisyen olarak Türkiye Cumhuriyeti’ne katkıda bulunmalıdır. Aksi halde her ne kadar hemşerimiz de olsa arkasında duramamanın veya arkasından gidememenin mahcubiyetini Konyalı’ya yaşatmamalıdır.

KOMÜT BAŞKANINI DEĞİŞTİRDİ

Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) geçtiğimiz hafta olağanüstü kongreye giderek yönetim kurulunu değiştirdi. Buna göre KOMÜT Başkanlığı’na Konya’nın sevilen müteahhitlerinden Adem Bulut başkan oldu. Anadolu’da Bugün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü olarak sayın başkana yeni ve çetin görevinde başarılar dliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR