Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Asgari ücret açıklandı

Asgari ücret açıklandı

Dün itibariyle asgari ücret belli oldu. 2 bin 825TL. bundan sonraki asgari ücret. Her zaman olduğu gibi işçi tarafı memnun değil. İşveren tarafı gayet memnun…

BU durum o akdar karışık bir durum ki, sözlerimi seçerek yazmaya gayret edeceğim. Birincisi 2825TL. ev geçindirebilecek bir rakam değil. Bunu hesapla kitapla sayfalarca anlatabilirim ama tabii ki buna girmeyeceğim. Ancak bazı hatırlatmalarda bulunmadan geçmeyeyim.

2002 yılında asgari ücretin alım gücüyle 2020 yılındaki asgari ücretin alım gücünü kıyaslamak lazımdır. Mesela 2002 yılında asgari ücretle 7 civarında çeyrek altın alabilirken, dün açıklanan 2825TL asgari ücretle yine bugün itibariyle 4 civarında çeyrek altın alabiliriz. Bu paramızın alım gücünün 2002 ve 2020 arası geldiği noktayı sanırım en iyi gösteren ölçülerden biri olabilir. Diğer taraftan yoksulluk kriteri, açlık kriteri konularına girmiyorum bile…

Ama Konya’da birçok kişinin asgari ücretle çalıştığını düşünürsek asgari ücretin yetersiz olduğunu söylemek mümkündür. Aynı şekilde İşveren açısından baktığımızda da asgari ücret de olsa 4 bin TL’nin üzerinde bir maliyetle işçi çalıştırmanın çok kolay olmayacağı da aşikardır.

Bu doğrultuda düşündüğümüzde aslında bu asgari ücret belirlemesinin işçi temsilcileri ile işveren temsilcilerinin arasında olduğunu görüyoruz. Ama en azından bu seferlik Hükümet de işe dahil olmalı ve işçinin yaptığı fedakarlığı, hatta işverenin yaptığı fedakarlığı görerek Hükümet de fedakarlıkta bulunarak mesela asgari ücretten vergi gibi tahsilatları kaldırabilirse o zaman hem asgari ücretli çalışanlardan kaynaklanan bir istihdam sorunu yaşanmasını ortadan kaldırır, hem de işverene destek vererek, işverenin de istihdama katkısı sağlanabilir.

Bununla ilgili olarak hem işçi temsilcileri, hem de işveren temsilcileri muhakkak açıklamalarıyla yapılacakları daha detaylı değerlendirebileceklerdir. BU konudaki memnuniyeti de zaman gösterecektir. Çünkü eğer piyasadaki ürünlerin yüksek oranda zamlanması bu asgari ücretin daha da kaybolmasını sağlayacaktır. Ama zam konusunda vatandaş sıkıntı çekmezse o zaman asgari ücret en azından bir müddet işçiye katkı sağlayacaktır.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR