Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Ah muhalefet ah!

Ah muhalefet ah!

AK Parti-MHP cephesinden Konya’daki yerel seçimlere, dün, şöyle bir bakmıştık. Bugün de muhalefet açısından nasıl bir ilerleme var bakalım.

Öncelikle tüm halkın merak ettiği bir durum; TBMM Başkanı Binali Yıldırım aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olabilir mi? AK Partililere göre kanuni bir engel yok. Ancak muhalefete göre Anayasal bir engel mevcut. Ama şöyle bir kamuoyuna bakınca görüyoruz ki, muhalefetin bu söylemi etkisini yitirdi ve ortadan kayboldu. Dolayısıyla bu konu muhalefeti de ilgilendirmez bir hal aldı.

Muhalefetin duyarsızlığı sadece bu konuyla sınırlı değil aslında. Dün yazmıştım; AK Parti, Konya’da bu sefer yerel seçimlerde 32 belediyeden 32’sini de alabilir. Çünkü muhalefet olaya hala eski, Anayasa değişikliğinden önceki dönem gibi bakmakta. Halbuki eğer AK Parti’den belediyeleri almak istiyorsan, çok daha bütünsel ve işbirliği içerisinde bakmak gerekmektedir.

İktidar tarafı adayları belirleyemedi, çünkü kazanma şansı yüksek olunca, aday sayısı ve aday olma isteği de bir o kadar artmış durumda. Ve haliyle de aday belirlemede, iktidar tarafı zorluk yaşamaktadır. Ancak bakıyoruz ki, aynı zorluk ve aday belirleyememe durumu muhalefet için de geçerli. Açıklanan adayların da birçoğu öylesine, “aday olsun” diye açıklanan isimler durumunda.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu geçtiğimiz günlerde Konya’ya geldiğinde Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak Mustafa Özkafa’nın adını açıklamıştı. Ve şimdi gelinen aşamada, eski başkan Özkafa’nın adaylık konusuna sıcak bakmadığı, aday olmak istemediği konuşulanlar arasında.

İyi Parti maalesef aday belirleme süreçlerinde, milletvekili adaylarında da, belediye başkanı adaylarında da çok doğru bir süreç geçiremedi. Daha doğrusu, stratejik bir politika izleyemedi. Mesela Seydişehir’de en iyi adaylardan birisi olan Muammer Orhan, İyi Parti’nin adayı oldu. Muammer Bey, eski ve çok sevilen bir belediye başkanıydı. Bu bağlamda da çok isabetli bir adaydır. Ancak burada CHP’nin de adayı bulunmakta. Ayrıca MHP’de aday çıkarırsa eski başkanlardan Abdülkadir Çat’ı çıkaracağa benziyor. Dolayısıyla, MHP kendi oyunu, CHP kendi oyunu alırsa, İyi Parti de oyunu alacaktır. Ve bu durumda AK Parti’nin adayı seçimi çok rahat kazanacaktır. Burada CHP adayını çeker ve Muammer Orhan’da birleşilirse ancak kazanmak için bir şans yakalanmış olacaktır. Buna benzer durumlar neredeyse tüm ilçelerde yaşanmaktadır. Bu durumlar da AK Parti’nin elini güçlendirmektedir.

CHP, bu seçimlerde, diğer seçimlere nazaran daha rahat. Yani Büyükşehir’de İyi Parti adayını desteklemek kararı ortaya çıkınca, zaten aday bulmakta zorlanılan bir dönemde Büyükşehir’e aday bulmak çok daha zor olacaktı. Bu sorun en azından aşılmış oldu.

Tabii ki Konya’da muhalefet partilerinin çok sessiz kaldığı ve hiçbir hareketliliğin yaşanmadığı seçmenin de şikayeti haline geldi. Adaylar belirlenemiyor ama maalesef politikalar da belirlenmiş durumda değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR