Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Toplumun değer anlayışı değişti

Toplumun değer anlayışı değişti

Toplumun değer anlayışı değişti

Günümüzde arama motorunda en yüksek değer diye arayacak olursanız karşınıza ilk olarak paranın çıkacağı kesindir. Bu durum insani değerlerin ikinci hatta üçüncü plana atıldığını gösteriyor. İnsanlar önem ve önceliklerini karıştırmış durumda. Görüyoruz ki çoğu anne evde çocuğu ile uğraşması gerekirken eline tablet ya da telefon vererek onun başka şeylerle oyalanmasını sağlıyor, kendisi de o arada başka işlerle uğraşıyor yani çocuklarını ikinci plana atıyor. Babalar sanki tek sorumlulukları evi geçindirmekmiş gibi davranıyor, eve para getirdiğinde görevini tamamlamış gibi kabul ediyor. Aslında onun da eşine ve çocuklarına karşı olan sorumluluğu ilk sırada olmalı. Burada rol paylaşımının gerektiği gibi yapılamadığını görüyoruz

Paranın sosyal yaşam standartlarını yükselttiğini ancak insanlara mutluluk getirmediği artık bir gerçek. Özellikle Amerika toplumunda mutlu insanlar göremiyoruz. Manhattan halkı çok yüksek standartlarda yaşıyor ama o gökdelenlerdeki evlere baktığınızda çoğu evde antidepresan ilaç kullanan insan görülüyor hatta kanalizasyon sularında yapılan analizlerde antidepresan kalıntılarına rastlanmış.

Eski dönemlerde yardımlaşmanın kapital sistemlerde reddedildiğini hepimiz biliyoruz.  Hâlbuki değerlere yatırım yapmak akıllıca bir yatırımdır. Değerleri insanın zihin haritasına kaynaştıramazsak yardımsever olmayan çocuklar yetiştirmiş oluruz. Toplumlarda başarılı, zeki ya da çalışkan olmak önem önemsenir ama bu kriterlere iyi insan olmak da eklendi. Zeki ve başarılı bir insan dolandırıcı da olabilir, eğer ona iyi insan olması öğretilseydi öyle eylemlerde bulunmazdı. Artık günümüzde başta çocuklarımız olmak üzere ailemize sahip olmamız gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR