Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Teknoloji ve yaşam

Teknoloji ve yaşam

Günümüzde her insan günlük hayatı içerisinde mutlaka bir adet teknolojik cihaz kullanıyor. Teknolojinin yaşamımıza kattığı renk ve yararlar saymakla bitmiyor.

Bırakın eskileri internetsiz, akıllı telefonsuz, bilgisayarsız, sosyal medyasız, arama motorsuz, sanal ticaretsiz bir yaşam bundan sonrası için düşünülemez. Bugünün gençliği yemeden içmeden vazgeçer ama internetten çok zor vazgeçer! Hani eskilerin klasik bir sorusu vardır. Bir adaya düşseniz yanınıza mutlaka almak istediğiniz üç şey ne olur diye?

Bu sorunun cevabı kesinlikle her yaşa göre değişir! Ama şu an hangi gence soracak olursanız olun internet internet internet diyecektir. Tabi bu hızlı yayılmanın temelinde teknolojinin yaşamımıza kattığı çok büyük kolaylıklar yatıyor. Önceden çok daha uzun süreçler neticesinde sonuca bağlayabildiğimiz birçok hizmet artık parmaklarımızın ucunda. Aynı şey bizi eğlendiren ve diğer insanların yaşamına ortak eden sosyal medya mecraları için de geçerli tabi. Ülkemizde günlük sosyal medya ve internet kullanım ortalamasının 4 saatten fazla olduğunu düşünürsek teknolojinin hayatımıza nasıl işlediğini daha kolay anlayabilirsiniz. Peki bize ücretsiz bir şekilde bilgiler sunan ve farklı hizmet kapıları açan teknoloji tamamen iyi ve faydalı bir sistem mi yoksa bize bu sistem üzerinden bedava sunulan ürünler için fark etmeden bir bedel mi ödüyoruz diye sormadan edemiyorum.

Teknoloji yeni normalimiz olduğu kadar sonraki normallerde de merkezi bir konumda olacak. Bazı teknolojilerin günlük hayata etki etmesine daha zaman var gibi görünse de şunu unutmamalıyız. Teknolojiler önce yavaş yavaş sonra birdenbire hayatlarımıza giriyor. Bu teknolojiler hayatımıza girdiği noktada uygulama alanları doğru bir şekilde planlanmamışsa ya da sonuçlarına yönelik analizler yapılmamışsa çok büyük travmalar ve dünyanın kaderini etkileyecek sonuçlara da yol açması muhtemeldir.

Ayrıca gelişen teknolojilerin istihdam üzerindeki etkisi artan eşitsizlik, servet ve bilginin eşitsiz dağılımı da toplum üzerindeki negatif unsurlar olarak öne çıkıyor. Bu nedenlerle teknolojik gelişmeleri her zaman yönlü sorgulayıcı bir biçimde ele almakta yarar var. Ancak şunu unutmamak gerekiyor ki dijital dönüşüm ekonominin büyümesi dolayısıyla Türkiye'nin büyümesi demektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR