Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Sosyal medya dilimizi bozdu

Sosyal medya dilimizi bozdu

Sosyal medya dilimizi bozdu

Günümüzde sosyal medya dediğimiz sosyal ağlar platformu genişledikçe, insanlar özlerini unutmaya, kültür ve algı benliklerini yok etmeye ya da asimile etmeye başlamışlardır. Özellikle facebook  ya da instagram gibi sıklıkla kullandığımız sosyal iki ağ üzerinde kullanılan yazım kurallarını ve noktalama işaretlerini unutmuş, özgür bir ortam olduğu ve kimsenin bizi görmediğini varsayarak istediğimiz şekilde T.D.K’ya bağlı olarak kuralların hepsini unutmuş hale gelmiş bulunmaktayız.

Bunun ile birlikte insanlara ne ölçüde davrandığımızı veya davranacağımızı da unutur hale geldik. Peki bu gidişat böyle mi sürüp gidecek ?  Nereye kadar böyle insanları böyle yazı stili ile kafamızı karıştıracaklar ?  Öz Türkçe’mize, özümüze ne zaman gireceğiz merak içinde bekliyorum.

Özellikle orta okul öğrencilerine yönelik yapılan dil ve yazı çalışmaları sosyal medyaya gelince nedense pek faydalı olamamaktadır. Konuşmalarından tutunda yazım hatalarına kadar bir çok kusuru barındırmaktadır. Çocuklarımızı sürekli uyarmaya çalıştığımız halde daha cümle kurmasını beceremeyen çocukların varlığı oldukça sosyal medya üzerinde yapılan hatalar da ilerlemeye devam edecekmiş gibi görünüyor.

Eğer okullarda bu kurallar doğru düzgün bir şekilde öğretilip özellikle de öğreten kişilere fazla detaylı karışmasalar aslında daha da detaylı olarak öğrenecekler ama sosyal medya dediğimiz olgu ve işe karışan zümreler tarafından  buna çok fazla da izin verilmiyor. Sonuna kadar sosyal medyada yapılan hatalar aslında ömür boyu yapılacak hayat şartlarını da zorlayacaktır. Düzgün bir şekille öğretilmeyen Türkçe’de işlenen hatalar her koşulda çocuklarımız için yalnış yola gidilen bir dil hatası olarak varsayılmaya devam edilecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR