Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Organ bağışı hayat kurtarır

Organ bağışı hayat kurtarır

Bilindiği gibi 3-9 Kasım tarihleri arasında Organ Bağışı Haftası’nı kutlamaktayız. Ayrıca organ bağışının önemine dikkat çekmek ve organ bağışını artırmak amacıyla hafta boyunca hizmet içi ve halk eğitimleri,  boardlara afiş asma, hazırlanan broşürlerin dağıtımı gibi etkinliklerde yapılmaktadır.

Aslında organ bağışı ve organ nakli hem dünyada hem de ülkemizde büyük bir problem. Ülkemizde halen yaklaşık 28 bin kişi organ nakli bekliyor ve bu kişilerin tedavisi yalnızca organ nakline bağlı. Organ nakli olmadığı zaman, bu kişiler maalesef belli bir dönem sonrasında hayatlarını kaybetmektedirler. O yüzden bu konuya duyarlılık göstermek çok önemli.

Özellikle ülkemizde, cerrahi yönden organ nakli yönünden herhangi bir sıkıntı olmamasına rağmen bağışın azlığından dolayı maalesef organ bulamamaktadır.Organ bulunmadığı  için de maalesef bu insanları kaybetmekteyiz. Bu konuda halkımızın duyarlı olmalarını ve organ bağışında bulunmalarını istiyoruz.

2018 yılında  ülkemizde  organ bağışı yapan duyarlı vatandaşlar sayesinde yaklaşık 2500 böbrek, 930 karaciğer, 72 kalp, 37 Akciğer nakli yapılarak hastalar sağlığına kavuşturuldu. Ülkemizde aile bağları kuvvetli olduğu için, akrabalar arası gönüllü  nakil yapılıyor. Yaşarken akrabalarımıza böbreğimizi veriyoruz ama ölünce bu organımızın toprağa gömülmesini tercih ediyoruz başkalarına yaşam şansı vermek elimizdeyken.

Dinende sakıncası olmadığı bildirilen organ bağışına gereken önemi vermeliyiz. Şu an en sevdiğiniz kişinin yıllar içinde bekleme listesine girmeyeceğinin garantisi var mı? En yakın sağlık kuruluşlarına giderek daha yaşarken organ bağışında bulunarak bir çok hayatı kurtarmamız elimizdedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR