Objektif Tinnitus nedir?
Kulak çınlaması (tinnitus), akustik bir uyaran olmaksızın hastanın bir ses algılaması olarak da tanımlanabilir. Bu ses değişik ton, özellik ve karakterde olabilir. Çoğu zaman çınlama gibi duyulan ses, bazen uğultu, çan, rüzgâr veya ıslık sesi, makine gürültüsü, hışırtı, nabız sesleri gibi tarif edilir.
Tinnitus oluşumu gereği 2 farklı şekilde incelenir. Objektif tinnitusla ilgili temel bilgiler vermem gerekirse;
Objektif tinnitus (kulak çınlaması )kişinin kendinde duyduğu tinnitus sesinin, diğer kişiler tarafından da duyulabilmesi durumudur. Ancak bazen bu seslerin seviyesinin düşüklüğü nedeni ile karşı taraftaki kişi tarafından duyulmayabilir. Bu durumlarda objektif bir neden gözlemlenmişse, steteskop adı verilen dinleme aletleriyle net bir şekilde duyularak tespit edilir. Objektif tinnitusa sahip kişinin bazen 50 cm uzağında duran diğer bir kişi rahatlıkla sesleri duyabilir. Sessiz ortamlarda bu bir veya bir buçuk metreye kadar duyulabilir.
Objektif tinnitusun tanımlanabilir bir nedeni vardır ve tedavi edilebilir. Objektif tinnitusu olan hastalarda tipik olarak damar anamolileri ( beyin içi, beyin dışı veya orta kulak yapılarında) , nörolojik hastalıklar, östaki borusu fonksiyon bozuklukları, kulak zarı yapısal bozuklukları, orta kulak içinde yer alan iletimi sağlayan kemikçiklerle bağlantılı ligament ve küçük kaslarının fonksiyon bozuklukları ( Stapez kası, tensor timpani kası ) gibi nedenler ile olabilmektedir. Ayrıca kafa travması veya ameliyatlardan sonrada objektif tinnituslar ortaya çıkabilmektedir.
Objektif tinnitus tipi olan; pulsalit tinnitus ; nabız tinnitus, genellikle kan dolaşımıyla ya da kulak çevresinde normal ya da anormal kan damarları ile ilişkilidir. Pulsalit tinnitus nedenleri; gebelik, anemi (kan hücrelerinin eksikliği), aşırı aktif tiroid veya kulağa yakın kan damarlarında bulunan tümör olabilir.Ayrıca benign intrakranial hipertansiyon (BİH) denilen beyni çevreleyen sıvıdaki basınç artışı olarak tanımlanan hastalık nedeni ile ortaya çıkabilir.
—Objektif tinnutusu azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir.
Bu amaçla iç kulağa giden kan akışını arttırıcı veya iç kulakta bulunan işitme hücrelerinin aktivitesini düzenleyen ilaçlar kullanılır.
Tinnutus eğer hastanın günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetliyse Tinnitus maskeleyici özellikte işitme cihazı üzerinden mutlaka Tinnitus terapisi ile mevcut çınlama baskılanmalıdır.
Çınlama bir tümor varlığı dolayısıyla oluşmaktaysa cerrahi yaklaşım izlenir.
Son yıllarda çınlama tedavisinde kullanılmaya başlayan yeni bir yöntem ise Düşük Güçlü Laser Uygulamasıdır. Bu yöntemle uygun dalga boyu ve dozlarda yapılan ardışık tedavi seansları ile oldukça iyi sonuçlar elde edilmesine karşın bütün çınlamaları tam olarak iyileştiren kesin bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmemelidir.
Organik bir patoloji saptanmayan, ilaç ve laser tedavisinden fayda görmeyen hastalarda çınlama adaptasyon tedavisi önerilmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.