Türkiye Damızlık Merkez Birliğine Konyalı Aday
Türkiye Damızlık Merkez Birliğine Konyalı Aday
Dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de tarım ve hayvancılık sektörü, insanlığın ihtiyaçları ve kalkınmak için stratejik bir öneme sahiptir. Anadolu diyarı ve insanlarımız, 1800'lü yıllardan itibaren, istiklal ve istikbal mücadelelerine maruz kalması sebebiyle uzun yıllar hep varlık ve yokluk mücadelesi vermiştir! Anadolu insanı, savaşlar ve darbeler ile planlı bir şekilde oyalanırken, Avrupa sanayide olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da çok mesafe almıştır!. 2002 yılından sonra ki AK Parti hükümetlerinin başarılı çalışmaları, destek ve reform paketleri her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık sektöründe de etkileri görülmüştür. Eksiklikleri ile birlikte tarım ve hayvancılık sektöründe yapılan tüm çalışmalar için emeği geçen tüm yetkililere teşekkürlerimi sunarım. Avrupa’nın 1800’lü yıllarda başlatmış olduğu hayvan ıslahı projeleri, ülkemizde ise ilgili kurumların faaliyete geçmesi ile birlikte ancak 1990 yıllarda devreye konulabilmiştir. Yapılanlar geç de olsa bir başarıdır. Islah çalışmaları her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanında da çok önemlidir. Başarılı ıslah çalışmaları sayesinde birim alandan daha fazla verim alınmaya, hayvanlardan daha fazla et ve süt temin edilmesini sağlamıştır.
4631 Sayılı Hayvan Islahı Kanunu çerçevesinde, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri, Islah Amaçlı Yetiştirici Birliklerinin Kurulması ve Hizmetleri Hakkında Yönetmelik çerçevesinde kurulmuş yetiştirici örgütlerdir. Bu amacı gerçekleştirmek için il bazında Soy kütüğü Sistemi yürütülmekte, sığırlarda pedigriye esas teşkil edecek ebeveyn ve verim kayıtlarları takip edilmektedir. Türkiye’de soy kütüğüne katkı sağlayacak nitelikte kayıt tutma çalışmaları İtalya ve Almanya hükümetleri ile ortak yürütülen projeler ile başlamıştır. Bu çerçevede 1995 yılından itibaren Damızlık Sığır Yetiştirici Birlikleri kurulmaya başlanmıştır. Kurulan 16 il birliği 1998 yılında bir araya gelerek üst örgütleri olan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’ni kurmuştur. TDSYMB ülkemizin hayvancılık sektöründe en köklü ve en güçlü sivil toplum kuruluşlarından biri olarak bilinmektedir. TDSYMD, 81 il ve 163 şubesinde; 217 ziraat mühendisi, 160 Veteriner hekim, 226 teknisyen ve toplamda 1200 nitelikli personel ile üyelerine hizmet vermektedir.
Hayvancılık ve damızlık sektörüne Konya özelinde kabaca baktığımızda; Yüz ölçümü bakımından 60 ülkeden büyük ve sektör açısından birçok avantajlara sahip olsa da tarım ve hayvancılık sektöründe hizmet etmek oldukça zordur. Konya, ülke genelinde 2011 yılına kadar hayvan sayısı, hizmet verilen üye yetiştirici ve üretilen süt bakımından 3. sıralarda yer alırken, 2011 yılı sonrası yapışan çalışmaların olumlu katkıları ile 2013 yılından bu yana ülke genelinde hep lider konumunda olmuştur. 2011 yılı Mayıs ayında Konya Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanlık görevini devralan Edip Yıldız, Konya artık “Hayvancılığın Başkenti” olacak slogan ve mottosu gerçeğe dönüşmüştür. Yıllık 1 milyon 59 bin ton süt üretimi ve bölgemizde ki başarılı çalışmalar sonucunda büyükbaş hayvan sayısı artarak bir milyon baş sayısına ulaşmıştır. Konya DSYB, cefakâr ve emektar yetiştiricilerin üretmiş olduğu sütü değerinde pazarlamak için 2012 yılında üreticinin sütünü toplamak suretiyle de günde 900 ton süt satışına aracılık yapmaktadır. Konya ülke genelinde süt fiyatlarında hem belirleyici ve hem de fiyatların düşmesine de vesile olmuştur.
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, Kasım ayının ilk haftasındaki mali genel kurul ve olağanüstü genel kurulda, hayvancılığın başkenti Konya'dan bir adayın çıkması bizleri oldukça memnun etmiştir. Şehrimizden ulusal ve uluslararası arenada, hem alaylı hem de mektepli ve işinin ehli, sektörde söz sahibi olacak birisinin olması, sektörü ve sektörde ki tüm oyuncuları heyecanlandırmaktadır. Konya protokolü, bürokratları, milletvekilleri ve tüm sivil toplum kuruluşları ile öz güvenli adayı desteklemesi ve yanında olması gerektiğini düşünüyorum. Edip Yıldız, 20 yıldan fazladır Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı taşra teşkilatlarında görev almış ve sekiz yıldan beridir de Konya DSYB' DE yönetim kurulu başkanlık görevini yürütmektedir. Dolayısı ile sektörü ve sektörün sorunlarını çok iyi bilen ve çözüm yolları için de projeler üretebilen ve geliştirebilen bir isim; Edip Yıldız.
Sektöre birçok yenilik kazandıran ve birlik üyelerine hizmet eden Edip Yıldız, bu başarısını ülke geneline yaymak amacı ile Kasım ayının ilk haftasındaki mali genel kurul ve olağanüstü genel kurulda Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanlığına adaylığını açıklamıştır. Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği 1995 yılında 904 Sayılı Islahı Hayvanat Kanununa göre kuruldu. 5996 Sayılı Kanuna göre hayvan ıslahı üzerine faaliyetini sürdürmektedir. İldeki hayvan ıslahı çalışmalarını yürütmek, üyelerini bir araya getirerek kaynaşmalarını sağlamak ve eğitim toplantıları düzenlemek suretiyle yüksek verimli hayvan yetiştirilmesine yardımcı olmaktadır. Konya DSYB, 13 bine yakın üyesi ile Türkiye'nin en büyük İl Birliğidir. Birlik ve başkanlığın çok önemli iki projesini burada zikretmeden geçemeyeceğim!. Ülkemizde son yıllarda buzağı ölümlerinde hızlı bir artış göstermekle birlikte her yıl üretime dâhil olmadan kaybedilen buzağı sayısı 450 bininin üzerindedir. Buzağı kayıplarının ülkemiz ekonomisine maliyeti ise 2 milyar TL’yi geçmektedir. Artan buzağı ölümlerine ve yetiştiricinin sorunlarına kamuoyunun dikkatini çekmek amacı ile Konya DSYB ve Başkanı Edip Yıldız, 2018 yılını ‘’Buzağı Yılı’’ olarak ilan etmiş ve daha sonra bakanlık nezaretinde Türkiye genelinde yürürlüğe koymak için bu projesini Tarım bakanlığına devir etmiştir!. Yetiştiricilerin yüksek verimli ve kaliteli gebe düvelerle üretim yapmasını sağlamak, piyasaya daha uygun fiyat ile damızlığa ulaşabilmesi amacı ile 1070 ( bin yetmiş ) adet kapasiteye sahip Damızlık Düve Merkezi ve Konya bölgesindeki market raflarında yerini alan N1 markalı, günlük seksen ton SÜT işleme tesisini de 2019 yılı başında Birliğe kazandırmıştır!
Ülke genelinde hayvancılıkta önemli çalışmalar, politikalar üreten ve üretecek bir kurumun başında, ortaya koymuş olduğu eserler ve başarıları ile Konyalı bir ismin olması, sektörün geleceği ve sektördeki tüm oyuncular açısından gurur vericidir. Büyük bir ideal ve hedef çerçevesinde, yerli - milli hayvancılık ve damızlık politikası için bir araya gelen bireyler için sürekli olarak aklıma gelen ve her daim tekrarladığım bir söz; Bir araya gelmek, bir başlangıçtır. Bir arada bulunmak, bir gelişmedir. Beraber çalışabilmek ise başarıdır. Ben de bu idealist ve ülkemiz hayvancılığı için hedefleri olan birliktelikteki çalışma ekibine BAŞARILAR dilerim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.