Merve Çetin

Merve Çetin

Banka promosyonu

Banka promosyonu

Size samimi bir şey söyleyeyim. Köşe yazarlığı yapmak için yola çıktığımda niyetim daha böyle ‘soft’, edebiyat, sanat vesaire gibi konulara değinmekti. Ama iş farklı bir noktaya evrildi. “Bugün bunu yazayım da artık bir sonraki yazıda öyle mevzulara değinirim” diyorum fakat iş öyle olmuyor. İnşallah benim de her şey gönlümce olur…

Yıl sonuna geldik ama yılbaşında gündemde olan ve maalesef geçerliliğini koruyan bir konuya değineceğim. Yıl sonuna gelmiş olmamıza rağmen yılbaşındaki hakkını henüz elde edememiş olanların var olduğunu öğrendim…

Nedir mesele?

Banka promosyonu.

Devlet kurumlarında çalışanlar ve özel sektörde çalışanlar için verilecek promosyon yarışında en yüksek teklifi veren bankalarla promosyon anlaşması yapıldı.

“Bankadan promosyon almak caiz midir?”, “Banka promosyonu helal midir?”, “Banka promosyonu hak mıdır?”, “Banka promosyonuyla bağış, yardım vesaire yapılabilir mi?” gibi sorular dolandı durdu ortalıkta. İşin ehli olan, olmayan bir şekilde cevap verdi…

Bildiğim kadarıyla memurlar promosyonlarını sıkıntısız bir şekilde aldı. Yanlışım varsa da düzeltin, bu banka promosyonu direkt memurların hesaplarına yattı.

Gelelim işçilere, emekçilere.

Bankalar kurumlarla anlaşmaya vardı. İşçilere ödenmesi gereken para kurumların hesabına yattı. Fakat bu para birçok işçinin hesabına, cebine girmemiş. Kurumun kasasına girmiş ama çalışan parayı alamamış.

“Yıllardır anlaşma yapılıyor, banka değiştiriyoruz ama hiç bizim cebimize öyle bir para girmiyor” diyen çevremde insanlar var. Sosyal medyayı, internet sitelerini falan karıştırdım bu durumu dile getiren de çok kişi var.

İster istemez kafam soru işaretleriyle doluyor.

Sadece soruyorum:

Bu tutum karşısında işçi sendikaları ne yapıyor? Ne gibi çalışmalar yürütüldü? Ya da bir çalışma yürütüldü mü? Ne gibi yaptırım uygulandı?

5 bin TL ve üzeri yapılan tüm banka işlemlerini takip eden 'devlet baba' bu durumu takip ediyor mu? Ediyorsa ne yapıyor, ne gibi yaptırımlar uyguluyor?

Niye işçiler de banka promosyonlarını memurlar gibi alamıyor?

Bu yazıyı okuyan bir bankacı varsa cevap versin, bilmediğimden soruyorum: İşçi/işçiler eğer çalıştığı kurumdan promosyon hakkını alamamışsa, hakkını alamayan işçi/işçiler banka hesaplarını, kredi kartlarını iptal ettirirse ne olur? Kuruma verilen promosyon geri alınır mı?

Şunu da sormadan edemeyeceğim: Ya kardeşim niye kimse itiraz etmiyor?

Alışmışlar.

Hakkı yenen işçi alışmış, hak yiyen işveren alışmış, yöneticiler bir şeylere alışmış, sendikalar bir şeylere alışmış…

Çifte standart var.

İşçiyi cezalandır, hakkına gir, sonra da “Üretim çok önemli…”

Yahu he he…

Esenlikler…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Merve Çetin Arşivi
SON YAZILAR