Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Seçime 20 kala

Seçime 20 kala

Artık seçimlere 20 gün kaldı. Üç aşağı beş yukarı temayüller de şekillenmeye başladı. Her zaman yazdığım konuyu tekrar yazacağım. Türkiye’de demokrasi kültürünün eksikliği ve bu eksikliğe sahip vatandaşın çoğunlukta olması nedeniyle yazdığımız yazılar muhakkak ki birilerinin hoşuna gitmeyecektir. Ancak bana göre doğru olanları yazacağım. Herkesin bu konuda ne düşündüğü biraz da kendisini ilgilendirir sanırım.

Birincisi Konya’da AK Parti’de bir düşüş olmadığı gözükmekte. Tabii ki buna belediyelerle işi olanları,  Hükümet’le ilişiği olanları ve bu nedenle açıkça destek vereceğini söyleyemeyenleri de katmak lazım. Ayrıca mesela daha evvel Saadet Partisi barajı aşamaz diye kendisine en yakın gördüğü parti olarak AK Parti’yi tercih edenlerin de bu sefer baraj sorunu olmayan Saadet Partisi’ne oy verebileceklerini düşünmek de gayet normal. Saadet Partisi daha önceleri aldığı 30 bin civarındaki oyu yüzde yüzden fazla arttırıp, bir milletvekili çıkarabilecek mi bunu düşünmek lazım.

CHP burada büyük bir liste krizi yaşadı. Birinci sıraya Abdüllatif Şener getirildi. Aslında burada CHP örgütleri Abdüllatif Şener’e çok tepkili değiller. Burada asıl tepki ikinci sıra adayı olan Saadet Partili adaya olmakta.  Tabii ki burada CHP Genel Merkezi’nin acemiliğini de gözden kaçırmamak lazım. Yani süre bu kadar kısayken, Abdüllatif Şener’in hem kendisini anlatması hem Konyalı’dan oy talep etmesi zaman kaybetmesine yol açacaktı. Madem 1 sıra adaylığını Sayın Bakan’a verdiniz, bari ikinci sıra adayı Konyalı biri olsaydı da Sayın Şener’e destek verebilseydi. Onu da yapamamışlar. Hadi o da olmadı diyelim, üçüncü sıra adayı Hasan Sarımehmetoğlu da hayatını Konya’da geçiren ve Konyalının yakından tanıdığı bir isim değildi. Dolayısıyla CHP’de örgüt desteği asgari seviyede kalmaktadır. Aslında CHP Genel Merkezi bu yaptığıyla Konya’dan 1 vekilliğin yeteceğini ifade etmiş oluyor. Mevcut milletvekili Hüsnü Bozkurt’un örgütler tarafından istenmediğini belirten bir genel merkez, doğruyu ifade etmemektedir. Sanki örgütün tercihini savunuyormuş gibi görünen bir genel merkez Konya’da sıralamayı bu şekilde yapmazdı.

Bu arada küçük bir anekdotu da aktarayım. 1995 genel seçimlerinde CHP genel merkezi yine böyle karışık bir iş yapmaya çalışmıştı. O dönemde CHP’nin oy oranına göre 1 milletvekili çıkaracağı kesin gözüküyordu ve CHP Genel Merkezi Prof.Dr. Toktamış Ateş’i Konya birinci sıraya koymaya kalkmıştı. Tabii ki o dönem ayağa kalkan teşkilatlar, il başkanı rahmetli Nezir Büyükcengiz’i istemişler ve Toktamış Ateş de aday dahi olmamıştı. CHP’liler buradan da kendilerine bir pay çıkarmalıdırlar.

CHP’nin yapacağı en iyi liste; birinci sıraya Abdüllatif Şener’i koysa bile ikinci sıraya mevcut milletvekili Hüsnü Bozkurt’u muhakkak ekleyecekti. Hadi diyelim Sayın Bozkurt’un “ulusalcı” yapısı nedeniyle Genel Merkez tarafından istenmediğini düşünsek bile örgütlerde her daim destek bulan İsmail Ünsal gibi, Ereğli’nin adaylarından Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Gülsüm Filorinalı veya Ali Sayar gibi isimlerden birini kullanabilirdi. Yani CHP burada 1 milletvekiline razı oldu.

Gelelim İyi Parti’ye; İyi Parti de listelerde bence çok rahat edecek bir parti değil. Yani Ankara’dan Fahrettin Yokuş 1. Sıra adayı. Sahada görmeye çok alışık olmadığımız Orhan Tulukcu da 2. Sıra. Yine Konya dışından Sevil Sargın 3. Sıra adayı. 4. Sıra İlker Yiğit isimli çok sevilen ancak siyasette daha yeni olan bir doktor arkadaş. Dolayısıyla seçim tecrübesi olan ve teşkilatları coşkulandıracak bir aday gözükmemekte. Aynı zamanda ANAP eski İl Başkanı olan Nazmi Sırıt’ın listede 10. Sıraya konması tamamen “siyasi adap” dışı bir tavır olarak algılanabilir.

Halbuki 1. Sıra adayını gayet tabii ki Ankara’dan, İstanbul’dan gösterme şansı vardır. Sonuçta GİK üyesidir. Hiç dikkat çekmez. Ama Konya’da kendini tanıtmaya gerek duymayan birileri ilk sıralarda olmalıdır. Hadi İl Başkanı olarak Orhan Tulukcu’yu 1. Sıraya koydunuz diyelim. 2. Sıraya Nazmi Sırıt gibi halkta karşılığı olan bir adayı koyarsınız ardından yine halkta karşılığı olan bir hanım aday ve akabinde listeyi devam ettirirsiniz. Bir de ilk kez seçime girecek bir partide “sürpriz” yapmaya gerek yoktur. Bu durumda eğer İyi Parti 80 bin civarında bir oy alabilirse bir milletvekili çıkarabilecektir.

MHP bu seçimde ilginç bir liste oluşturmuştur. Genelde diğer illerde de uyguladığı şekliyle 2. Sıra adaylarını genelde hanım yapmıştır. Ancak Konya’da “2 milletvekili kesin, üçüncü milletvekilini zorlayacağız” mantığında bir liste hazırlamıştır. 1. Sıra gayet doğal olarak Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı. İkinci sıra adayı hanım mali müşavir Esin Kara. Ve üçüncü sıra da Ziraat Mühendisleri Odasının sevilen başkanı Celil Çalış, üçüncü sıranın sürekliliğini sağlayacaktır. Burada MHP’nin 1 milletvekili çıkarabilmesi de mümkün olduğu gibi 3 milletvekilinin seçilebilmesi de şaşırtıcı gözükmemektedir.

AK Parti hakkındaki görüşlerimizi de yarın paylaşalım artık. Malum yerimiz bu kadara izin veriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR