Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

Paketli Gıdalar

Paketli Gıdalar

Paketli gıdalar hayatımızın her alanında kolayca ulaşabildiğimiz yüksek şeker ve yağ içeren besinlerdir. Son zamanlarda ani şeker yükseltme etkisinden dolayı şeker düşmesi, açlık bastırma gibi durumlarda ilk tercihimizdir. Peki paketli gıdaların vücudumuza etkilerini biliyor muyuz? Yüksek şeker içerdiğinden kan şekerimizde ani yükseliş ve düşüşlere neden olmaktadır. Düşen kan şekerini yeniden yükseltmek için tekrar yeme isteği oluşturur. Bu durum ani kilo artışlarına ve beraberinde obeziteyi tetiklemektedir. Bu şekilde devam eden beslenme ile sürekli uyarılan pankreasımızın işlevi zamanla bozulur ve diyabet (şeker hastalığı) kaçınılmaz bir son olur. Doymuş yağ içeriğinin fazla olması damar tıkanıklığı ve karaciğer yağlanmasına neden olur. Paketli gıdaları kanser, alzeimer, bağırsak hastalıkları gibi birçok hastalığın tetikleyicisi olarak adlandırabiliriz.

AGE ile Gelen Zarar

AGE’ler gıdalara ısıl işlem yapılması ile ortaya çıkan son üründür. Besinlerle vücuda alınan AGE’lerin bir kısmı bağırsakta emilerek dolaşıma katılır. Hücre ve dokulara giderek burada birikim yapmaktadır. Bu birikmenin aşırı olması birçok hastalığa neden olmaktadır. Bunların başında iltihaplanma ve insülin direnci (şeker hastalığı etkeni) gelir.

AGE kaynakları; gıda ve sigaradır. Isıl işlem görmüş çok şekerli ve yağlı gıdalar AGE oluşumuna neden olmaktadır. Çikolata, kek, bebek mamaları, şekerli ürünler gibi paketli gıdalarda bol miktarda AGE içermektedir. Ev keki ve hazır kek ile yapılan çalışmada; havuçlu-tarçınlı kekte AGE fazla miktarda saptanmıştır. Ev keki ve hazır kek karşılaştırıldığında ise ev kekinde AGE içeriği düşük bulunmuştur. Burada şu sonuca ulaşabiliriz; AGE miktarı yağ ve şeker içeriği fazla olan paketli gıdalarda daha fazla bulunmaktadır.

Paketli Gıdaların Bağırsaklara Etkisi

Paketli gıdaların şeker içeriğinin yüksek olduğunu bahsetmiştik. Şeker bağırsaklarımıza zarar verir. Probiyotik denilen bağırsaklarımızda bulunan yararlı bakterilerin sayısını azaltır. Bu yararlı bakteriler bağırsaklarımızın koruyucu askerleridir. Sayısı azalan probiyotikler artık bağırsak yüzeyini koruyamaz ve patojen olarak adlandırdığımız zararlı bakteri sayısını artar. Zararlı bakteriler bağırsak yüzeyini delerek vücuda geçiş yapar. Yani enfeksiyon vücudumuza yayılmaya başlar. Beraberinde birçok sağlık problemleri gelir.

Kabızlık, karın şişkinliği, gaz problemleri ve depresyon şekerli besin fazla alınmasından kaynaklı olur. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak istiyorsanız paketli gıdalarda uzak durmanız gerekir. Ana ve ara öğünlerinizi atlamayınız. Çünkü öğün atlamak kan şekerini düşürecek ve paketli gıda isteğini artıracaktır. Bu yüzden yanınızda kuru meyve gibi taşınabilir ve kolay ulaşılabilir sağlıklı atıştırmalıklar bulundurabilirsiniz. Ayrıca yemek seçimlerini fast food yerine daha çok ev yemeklerinden tercih edebilirsiniz. Ev yemeklerine ulaşımınız yoksa kepekli ekmek ile tost veya tam buğday ekmeği ile sandviç tercih edebilirsiniz. Protein kaynağı olarak da ayran iyi bir seçim olacaktır. Sık sık acıkmalar yaşıyorsanız 3 saatte bir beslenme yapabilirsiniz. Ana öğünlerinizin arasına kepekli gevrek + peynir veya meyve + yoğurt iyi bir alternatif olabilir. Böylelikle kan şekerinizi dengeleyebilirsiniz.

Sağlıklı Günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi