Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

Hepatit B ve dikkat edilmesi gereken hususlar

Hepatit B ve dikkat edilmesi gereken hususlar

Halk arasında sarılık olan adlandırılan Hepatit B dünya genelinde ve ülkemizde oldukça yaygın olarak görülen bir virüstür. Dünya 350 milyon kişi, Türkiye’de ise en az 3,5 milyon kişi enfekte olmuştur. Her yıl yaklaşık 500 bin kişi bulaşın neden olduğu komplikasyonlar nedeni ile ölmektedir. Bulaşma yolları Genellikle karaciğeri etkiyene ve kandan bulaşan bir hastalıktır. Kan ile temas etmiş ürünlerle temas veya yemek, diyaliz merkezleri, diş çekimi ve ağız cerrahisi, kulak deldirme, dövme, akupunktur, tıraş malzemeleri, manikür aletleri, kullanılmış enjektörler, endoskopi, eşler arasında bulaşım, anneden bebeğe, aile içi bulaş görülebilmektedir. Bunların temel sebebi hepatit b olan kişilerin kanlarıyla temas etmek veya dışkı yoluyla tuvaletten bulaşmasıdır. Hastanelerde hastadan hastaya, hastadan personele, personelden hastaya bulaş görülebilir.

Hastanelerde özellikle kapı kollarında, mobilyalarda, diyaliz aletlerinde hepatit b bulunmuştur. Yakın ilişki ile bulaş Kardeşler, akrabalar, arkadaşlar, çocuklarda oyun arkadaşlarında hepatit b bulaşımı görülmektedir. Engelli bakımevleri başta olmak üzere kreş, anaokulları, yatılı yurtlar, askeri kışla ve hapishanelerde risk daha fazladır. Özellikle çocuklarda hijyene dikkat edilmediği için fazla görülebilir. Kan, tükrük, vücut sıvıları ile temasta hemen bulaş olup genellikle deri lezyonları oluşmaktadır.

ANNEDEN BEBEĞE BULAŞ

Doğum sırasında ve doğum sonrasında anneden bebeğe hepatit b geçişi olmaktadır. Doğum sırasında taşıyıcı annenin kanını yutan veya sezeryan sırasında kan ile temas etmesi sonucu bebeğe hastalık bulaşmaktadır. Çok nadir de olsa plesanta hasarı ile bebeğe hepatit b geçişi olabilir.

BELİRTİLERİ

Hastalarda belirtileri karakterize olup şüphe halinde doktora başvurulmalıdır. Bulaş olmuş kişilerde; ateş, boğaz ağrısı, iştahsızlık, yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, bulantı ve kusma, halsizlik, hafif ishal veya kabızlık, idrarda çay rengi görünüm, sigara içenlerde sigara dumanından tiksinti, zayıflama görülebilmektedir.

Fakat en belirgin özellikleri koyu idrar, kaşıntı, halsizlik, iştahsızlık ve göbek bölgesinde ağrı ve sararmadır. Erken dönemde iyileşme oranı yüksek olan sarılık sadece kan testi ile pozitiflik göstermeyebilir. Laboratuvarda PCR gibi özel testler ile gerçek sonuç belirlenebilmektedir. Testi pozitif çıkmış kişilerin temasta bulunduğu kişilerin de test yaptırması tavsiye edilir. Özellikle aynı evi paylaştığı kişilerin test yaptırması önerilir.

Tedavisi olumlu sonuç veren kişilerin dışkısında hepatit b ortalama 15 gün kadar kalmaktadır. Tuvaletten diğer kişilere bulaş olmaması adına dikkat edilmesi gerekir.

Kuaför veya güzellik merkezlerinde yapılan işlemlerde kanama görülebilmektedir. Özellikle tıraş, manikür, kaş çizdirme, hyrafacial veya dermapen işlemlerinde kanama olabilmekte ve bulaş riski oluşmaktadır.

Evde sarılık olan birey varsa hastanın kıyafet, havlu, tırnak makası gibi özel eşyaları kesinlikle başkaları tarafından kullanılmamalıdır. Kıyafetleri kaynatılıp daha sonra klorlu su ile durulanmalıdır. Tabak ve çatal gibi mutfak eşyaları ayrılıp onların da kaynatılıp klorlu suda yıkanması gerekmektedir. Tuvaletlerin ayrılması gerekir fakat ayrı bir tuvalet yoksa her tuvalete girişte çamaşır suyu ile iyice temizlenmesi gerekir.

Sağlıklı Günler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi
SON YAZILAR