Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

Boğaz enfeksiyonu

Boğaz enfeksiyonu

Boğaz enfeksiyonu, boğaz ağrısı ve bademcik iltihabı ile karakterize son dönemlerde sık karşılaşılan bir hastalıktır. Genellikle streptokokların neden olduğu bakterileri enfeksiyonudur.

Bu bakteri, öksürük, hapşırma veya doğrudan temas yoluyla yayılabilmektedir. İnsanlar arasında kolayca bulaşabilen bir mikroorganizmadır. Bu yüzden boğaz enfeksiyonu yaşan bireylerle temastan kaçınılmalı ve bulunan ortam havalandırılmalıdır.

BULAŞ VE BAĞIŞIK YANIT OLUŞMASI

Streptokok spp.hastaların öksürme, hapşırma veya burun akıntısı gibi solunum yolu salgıları aracılığıyla kolayca bulaşabilir. Ayrıca doğrudan temas yoluyla da geçiş yapabilir, örneğin enfekte bir kişiyle el sıkışarak veya ortak kullanılan eşyaları kullanarak.

Bakteri, genellikle ağız ve boğaz bölgesindeki zarların üzerinde yerleşmektedir. Burada uygun bir çevre bulduğunda üremeye başlamaktadır.Vücut, bakteriye karşı bağışıklık yanıtı başlatmaktadır. Bağışıklık sistemi, enfekte olan bölgelerde bağışıklık hücrelerini ve antikorları harekete geçirerek bakterileri yok etmeye çalışmaktadır.

Bu süreçte, bağışıklık sisteminin yanıtı nedeniyle boğazda kızarıklık, şişlik ve ağrı gibi semptomlar ortaya çıkmaktadır.

BESLENME TEDAVİSİ

Bol miktarda sıvı almak, boğazı nemli tutmakta ve yutma güçlüğü gibi semptomları hafifletebilmektedir. Su, bitki çayları, ılık çorbalar gibi sıvılar tüketilebilir. Boğaz enfeksiyonu olan kişiler, boğaz ağrısı ve tahriş nedeniyle yemek yemekte zorluk çekmektedir. Yumuşak, pürüzsüz ve kolay çiğnenen yiyecekler tercih edilmelidir.

Örneğin, çorba, püre haline getirilmiş sebzeler, yoğurt, yumuşak meyveler veya püre haline getirilmiş meyveler tüketilebilir.

Çok sıcak veya çok soğuk besinler boğazı tahriş edebileceği için besinler boğaza zarar vermeyecek sıcaklıkta olmalıdır.

ANTİ-ENFLAMATUAR, BOL ANTİOKSİDAN VE C VİTAMİNİNDEN YÜKSEK BESLENİN

Bazı yiyecekler, doğal anti-enflamatuar özelliklere sahip olabilir ve boğaz enfeksiyonunun neden olduğu iltihabı hafifletebilmektedir.

Örneğin, zencefil, zerdeçal, bal, sarımsak, yaban mersini gibi besinlerin anti-enflamatuar özellikleri bulunmaktadır.

Bağışıklık sistemini desteklemek için C vitamini ve antioksidan açısından zengin yiyecekler tüketmek önemlidir. Portakal, limon, çilek, kırmızı biber, kivi, ananas gibi C vitamini içeren meyve ve sebzeleri tercih edebilirsiniz.

EN İYİ İLAÇ DİNLENME VE İYİ BESLENMEDİR

Boğaz enfeksiyonu sırasında vücudunuzun dinlenmeye ihtiyacı vardır. Dinlenme, iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olmaktadır.

Ayrıca dengeli ve besleyici beslenmek de önemlidir. Taze sebzeler, meyveler, tam tahıllar, sağlıklı proteinler ve sağlıklı yağlar içeren antioksidan ve anti-enflamatuar bir beslenme vücudun toparlanmasına yardımcı olacaktır.

Sağlıklı Günler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi