Aralıklı oruç (ıf) diyeti
Son günlerde popüler olan ‘’Aralıklı Oruç Diyeti’’ belirli sürelerde beslenme olurken belirli sürelerde beslenme yapılmaması olarak açıklanabilir. Enerji kısıtlaması yapılan araştırmalarda Aralıklı Oruç Diyetinin etkili olduğu gösterilmiştir. Bazı hastalıkların önlenmesi ve tedavisine de yardımcı olmaktadır. Aralık orucun 4 farklı türü vardır. Bunlar; komple aralıklı oruç, modifiye aralıklı oruç, zaman kısıtlı beslenme, Buchinger oruç periyodudur.
Komple Aralıklı Oruç
Komple aralıklı oruçta bireyler haftada 1 kez 24 saatlik açlık yaşamaktadır. Fakat bazen açlık durumları haftada birden fazla kez olabilmektedir. Haftada birden fazla açlık içeren protokolde ilk hafta art arda gelmeyen günlerde 24 saatlik oruç tutulur ve haftada 3 kez tekrarlanır. İkinci haftada ise açlık günü 4’e çıkabilmektedir. Oruç olunmayan günlerde ise isteğe bağlı yiyecek ve içeceklerin tüketildiği açıklanmıştır. Oruç günlerinde ise su, kalorisi olmayan içecekler ve bulyonlu çorbalar içilebilmektedir. Bu tür aralıklı oruç zor olduğu için çok fazla tercih edilmemektedir.
Modifiye Aralıklı Oruç
Bu tür aralıklı oruçta oruç günlerinde günlük alınması gereken enerjinin %25’inin alınmasına izin verilmektedir. Günlük alınması gereken enerjiyi evde hesaplanabilmektedir. Kadınlar için = 665 + (9.6 x Ağırlık-kg) + (1.8 x Boy-cm) - (4.7 x Yaş-yıl) ve Erkekler için = 66 + (13.7 x Ağırlık-kg) + (5x Boy-cm) - (6.8 x Yaş-yıl) formülü uygulanır. Örneğin 29 yaşında bir kadın, 163 boy ve 53 kg ise; 665 + (9.6x53) + (1.8x163) - (4.7x29) = 1330,9 kcal alması gerekmektedir. 1330kcalnin%25’i (1/4’ü) 332 kcal etmektedir. Bu bireyde beslenme 332 kcal ile sınırlandırılmaktadır. Modifiye aralıklı oruç 5 ile 40 gün sürebilmektedir. Haftanın 5 günü beslenmede herhangi bir sınırlama yapılmazken 2 gün enerji kısıtlaması (oruç) yapılmaktadır.
Zaman Kısıtlı Beslenme
Besin alımının günlük 8 saat veya daha kısa zamanda kısıtlama yapıldığı oruç türüdür. Bu tür oruçta sadece zaman kısıtlaması yapılmakta olup enerji kısıtlaması yapılmamaktadır. Genellikle alışılmış beslenmenin devam edilmektedir. Beslenme sabah-akşam veya gece-gündüz olmaktadır. Aralıklı oruca en iyi verilecek örnek Ramazan orucudur.
Buchinger Oruç
Avrupa’da en yaygın kullanılan oruç protokolüdür. Genellikle yataklı tedavi ile olmakta ve bireylere tıbbi, psikososyal ve manevi boyutta tedavi uygulanmaktadır. Bu yöntemde oruç türleri ikiye ayrılmıştır. İlk uygulanan yöntem 2 günlük diyet olup daha sonra 7 gün uygulanan protokole geçilmektedir. 2 günlük süreçte bireylere 1000 kcal diyet verilmektedir. Kafein, alkol, nikotin gibi uyarıcılardan uzak durulmaktadır. Hafif veya orta fiziksel aktivite yapılmaktadır. Bu süreç bireyin hazırlık aşamasıdır. 7 günlük diyet ise günlük 300 kcal diyet verilmekte olup 2,5 Lt su tüketilmesi önerilmektedir. Fakat yine de suda kısıtlama yapılmamaktadır. 2-3 çay kaşığı bal eklenmiş bitki çayları serbest bırakılmaktadır. Fakat siyah ve yeşil çay yasaklanmaktadır. Vücuda zarar olmaması için 1 su bardağı taze meyve suyu veya çorba verilmektedir. Oruç süreci bittikten sonra tekrar katı beslenmeye kademi olarak geçilmektedir. Daha sonraki süreçte ise Akdeniz diyeti yapılması tavsiye edilmektedir.
Akdeniz Diyeti
Akdeniz diyetinde bakliyat, tahıllar, kepekli ekmek, çerez, yağlı tohumlar, yumurta, peynir, beyaz et, meyve ve sebzelerin her gün tüketilmektedir. Balık ve deniz ürünlerinin haftada 1-2 gün tüketilmekte olup kırmızı et ve tatlılara sınırlandırılma getirilmektedir.
Sağlıklı Günler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.