TRT1'in Dizi Furyası
Haber kanallarının dışında diğer televizyonların genelde her akşam bir dizisi, her dizinin de bir izleyici kitlesi var. 21.00 ile 00.00 arası seyirciyi ekranlara kilitliyor. Bazı diziler yeterince seyirci çekemediği için TV'nin sahipleri tarafından yayından kaldırılıyor. Bunun bir istisnası TRT1 kanalıdır.
TRT1'de yayımlanan dizinin haddi hesabı yok. Bileniniz var mı TRT1'deki dizi sayısını? Belki de TRT Genel Müdürü de bilmiyordur. Çünkü sayısı üç-beş falan değil. Haftanın yedi akşamı TRT dizileri evlerimize misafir oluyor. Dizinin biri bitiyor, diğeri başlıyor. Dizi o kadar çok ki haftanın akşamları yeterli gelmiyor olmalı ki bazı dizileri TRT1, gündüz kuşağında yayımlıyor. Dikkatinizi çekerim, gündüz kuşağında yayıma giren bu diziler, akşam yayımlanmış dizilerin tekrarı değil, yeni dizidir. Özel kanallar maliyet hesabı yaparak bazı dizileri yayından kaldırırken TRT1'deki bu dizilerin bolluğunun hikmeti nedir, bunun nedenini anlayabileniniz var mı? Her kanalın maddi sıkıntı çektiği günümüzde TRT1'in para sıkıntısı yok mu? Yoksa çektirdiği dizilerden kar mı ediyor? Kar ediyorsa problem yok. Eğer zarar ediyorsa TRT1, bu kadar diziye rağmen nasıl ayakta duruyor? Sahi nereden geliyor bu değirmenin suyu? Devlet durmadan para mı aktarıyor bu KİT'e?
Ben de laf olsun diye soru soruyorum. Bu değirmenin suyunun nereden geldiği belli değil mi? Hepimizin sürekli kullanmak zorunda olduğu elektriğimiz var. Her ay ödediğimiz elektrik tüketim bedelinin % 2'i TRT'ye katkı bedeli olarak aktarılmakta. Kanunen böyle. İster diziyi izle, ister izleme, ister televizyonun olmasın. Her ay ödemekle yükümlü olduğumuz elektrik faturasından TRT'ye destek veriyoruz. Bu kadar hazır ve peşin parayı gören TRT, niye dizi çekmesin. Nasılsa masraflar vatandaştan. Her kanal batsa bile TRT'nin elinde altın yumurtlayan bu vatandaş olduğu müddetçe TRT, ayakta durmaya ve dizi üzerine dizi çekip yayımlamaya devam eder. İsterse hiç reklam almasın. Vatandaştan gelen para yeter de artar bile. Gerçi ben böyle diyorum ama TRT'ye aktarılan elektrik bedelinin TRT'nin dişinin kovuğunu bile doldurduğunu sanmıyorum. O kadar dizi çekimine bu katkı payı falan yeterli gelmez. Öyle zannediyorum bütçeden de para aktarılıyordur. Çünkü dizi demek yüksek maliyet demektir.
TRT'ye aktarılan tüketim bedeli zaman zaman kamuoyunda dile getirilse de kanun yapıcı bu eleştirilerin üzerine yatıyor, kulak ardı ediyor. Niye üzerine yatmasın ki sürekli gelir getiren altın yumurtlayan tavuğu kim keser?
Dizilerin bizi oyaladığını ve mayıştığımızı saymıyorum bile...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.