Münevver Güleç

Münevver Güleç

Kulak İçi İğne Tedavisi (İntratimpanik Enjeksiyon) Nedir? Neden Yapılır?

Kulak İçi İğne Tedavisi (İntratimpanik Enjeksiyon) Nedir? Neden Yapılır?

Kulak içi iğne tedavisi uygulaması, kulakta yaşanan işitme kaybı, baş dönmesi (vertigo) ve çınlama gibi sorunların tedavi edilmesi amacı ile kullanılan cerrahi bir uygulamadır.

İntratimpanik enjeksiyon olarak bilinen bu yöntem özellikle ani işitme kaybı yaşanması durumunda, yeni başlamış kulak çınlamaları, baş dönmeleri ve meniere gibi hastalıkların tedavi edilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Ani işitme kaybı ise işitme kaybı sınıflandırması içerisinde yer alan bir işitme kaybı türüdür.

Genellikle kortikosteroidler gibi ilaçlar kulak içindeki enfeksiyonu ya da inflamasyonu tedavi eder. Kulak içi iğne tedavisi sayesinde ilaç kulak zarı üzerinden doğrudan etkili olur ve vücutta daha az yan etkiye neden olmasına olanak tanır. Orta kulağa yapılan ilaç vücuda zararı olmadan ve dağılmadan, iç kulağa geçerek iç kulak organlarında ve sinirlerinde etkin tedavi yapmaktadır. Kulak içi iğne tedavisi, doktor tarafından uygulanmalıdır. Özellikle kulak zarına hasar vermeyecek şekilde yapılmaktadır.

Kulak İçi İğne Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kulak içi iğne tedavisi, işlemin nasıl yapılacağı, kullanılacak ilaçların türüne ve hastanın durumuna bağlı olarak değişebilir. Ofis şartlarında, muayenehanede endoskop kullanılarak ve hasta yatırılarak önce kulak örtülür.

Öncelikle, kulak temizlenir.

Yüzeyel anestezi ilaçları damlatılarak kulak içi bölge uyuşturulur ve rahatsızlık hissi yaşanmasını önlemeye yardımcı olur.

Kulak zarının arkasına en ince iğne ile ilaç enjekte edilir. Genellikle birkaç dakika süren bir işlemdir. Kulak zarı hasar görmez ve delik de kalmaz.

İlaç, kulak zarının arkasındaki bölgeye dağılır.

İşlem bittikten sonra, hasta 20 dakika konuşmadan yatar ve dinlenir.

Kulak içi iğne tedavisi, genellikle ağrısız bir işlemdir ancak bazen hafif bir rahatsızlık hissi yaşanabilir. Tedavi sonrası kulakta birkaç saat boyunca hafif bir ağrı veya yanma hissi yaşanması normaldir.

İNTRATİMPANİK ENJEKSİYON HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?

İntratimpanik enjeksiyon aşağıdaki durumlarda uygulanabilir:

Ani işitme kayıpları: Aniden başlayan (3 günden kısa süreli) ve çınlama, dengesizlik ve baş dönmesinin eşlik edebildiği işitme kayıplarıdır. Bilinen tek etkili tedavisi kortizondur. İntratimpanik olarak yapıldığında ağızdan alınan kadar etkili olduğu çalışmalarla kanıtlanmıştır. Ani işitme kayıplarında erken tedavi (ilk 72 saat) oldukça önemlidir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuç o kadar yüz güldürücü olmaktadır. Tedaviye geç kalındığı durumlarda (1 aydan daha uzun süre olmuşsa) bile intratimpanik enjeksiyon ile sonuç alınabilmesi mümkündür.

Meniere hastalığı: İlaçlarla kontrol altına alınamayan baş dönmelerinde intratimpanik gentamisin uygulanabilir.

Tinnitus (Kulak çınlaması): İlaçlarla kontrol altına alınamayan kulak çınlamalarında intratimpanik enjeksiyonlar uygulanabilir.

Kulak İçi İğne Tedavisinin Çeşitleri Nelerdir?

Kulak içi iğne tedavisinin birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Çoğunlukla kulak içine kortizon enjekte edilmektedir. En çok dexamethason ve prednisolon molekülleri etkindir.

İlaçlar kulak içindeki ödemi azaltmak için kullanılmaktadır.

Steroid iğneler; vertigo, meniere hastalığı, ani işitme kaybı ve tinnitus gibi rahatsızlıkları hafifletmek için kullanılmaktadır.

Kortizon tedavisi diğer kortizon tedavilerinin aksi olarak vücuda yan etki yapmadan kalp hastalarında, gebelerde, tansiyon, diabet hastalarınsa gönül rahatlığı ile kullanılmaktadır. İlaç vücuda dağılmayarak herhangi bir yan etki yapmamaktadır.

Ne Kadar Sürer?

Tedavi, hastanın hastalığına ve şikayetkerine göre değişiklik göstermekle birlikte gün aşırı 5 seans yapılmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Münevver Güleç Arşivi
SON YAZILAR