KİLİSTRA ŞENLİĞİ
Meram Belediyesi tarafından Kilistra Şenliği adı altında Gökyurt’ta güzel bir etkinlik düzenlendi. 17 Mayıs Pazar günü saat on otuzda başlayacak olan etkinlik; Meram’ın Gökyurt mahallesindeki şenliğe mehter takımı, kaşık oyunları ekibi renk katacak ve şenlik çeşitli yarışmalarla sürecek. Meram belediyesi bütün Konyalıları bu şenliğe davet ediyor. Kültür ve doğa turizminin can damarı olacak olan Kilistra’yı bu şenlikle önce Konyalılara tanıtacak olmakla Meram Belediyesi güzel bir iş yapmış oluyor.
Yeni düzenlemeyle mahalleye dönüştürülen Gökyurt’un otantik adı Kilistra’dır. Son yirmi beş yıldır yurt içine ve yurt dışına tanıtılmaya çalışılan Kilistra, antik bir Anadolu kentinin otantik izlerini taşımaktadır. Bu bölgede inceleme ve araştırma yapan tarihçilere göre şimdilik dört bin yıllık bir tarihi olduğu saptanmıştır. Ancak bölgede yapılan daha ayrıntılı çalışmalarla bu tarih sürecinin en az yirmi bin yıl öncesine kadar uzanabileceği düşünülmektedir.
İnsanların mağaralardan ve avcı toplayıcı dönemden çıkıp daha modern yaşam tarzına geçişleri en az yirmi bin yıl öncesine kadar gittiği tarihçilerce kabul edilmiş bir gerçektir. Bu yüzden Kilistra tarihini en az yirmi bin yıl öncesine götürebilmek mümkün görünüyor. Sille mağaraları gibi pek çok mağara, in kaya oyma tapınaklar Kilistra’da bulunuyor. Ayrıca pek çok antik kalıntının gizemleri halen tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Bu gizemleri çözebilmek belki yıllarca zaman alabilecek ama bir gün olup bu gizemler birer- birer ortaya çıkarılacak. Ancak henüz böyle çalışmalar başlamış değil.
İncil’de bu bölgenin adı geçtiği için İsevilerin kutsal hac birisi olarak kabul dilmektedir. İlk iki İncil bu bölgede yazılmıştır. Anadolu’ya din yayma gezilerinde bulan Paul’un bu bölgeye iki- üç kez geldiği İncil içinde yazılıdır. Bu yüzden şimdiye kadar yüzlerce yabancı kültür ve din turistinin gelmiş olduğu bu bölge, tam anlamıyla tanıtılamamıştır. Kilistra bölgesine gelenlerin çoğu İncil ve eski tarih kitaplarında ismini gördükleri bu bölgeyi ya merak ederek ya da hac görevlerini yapmak için gelmektedirler. Ancak, şimdilik düzenli bir tur düzenlenmesi yoktur. Bölgenin doğal ve tarihi yapısından dolayı Kilistra’da dizi film çekimleri yapılmış, yerli ve yabancılar tarafından amatörce, profesyonelce onlarca belgesel film çekilmiştir. Bölgeye ilk gelen araştırmacı- tarihçiler yabancılar olup ilk gelişleri 1800’lü yıllarda olmuştur. Bölgeyi görüp inceleyen yabancılar ülkelerine döndüklerinde kitaplar yazarak bu bölge hakkında tarih ve coğrafya bilgilerine yer vermişlerdir.
Sözün kısası bu bölgede ayrıntılı araştırmaların yanı sıra arkeolojik kazıların yapılması kaçınılmazdır. Bu ayrıntılı araştırma ve kazılar yapıldığında belki Anadolu belki de dünya tarihinin yeniden yazılacağına inanıyorum.
Bu önemli tarih mirasını korumak ve tanıtmak ve yaşatmak için Meram Belediyesi tarafından düzenlenen bu şenliği önemsemek gerek.