Kibar Özcan

Kibar Özcan

GİZLİ NARSİSTİ NASIL TANIRSIN?

GİZLİ NARSİSTİ NASIL TANIRSIN?

Günümüzde çok popüler bir kavram olarak kullanılan narsizm, benmerkezci yaklaşım sergileyen herkese söylenmeye başlandı. Peki narsizm bu kadar basit mi? Patolojik bir durum olan narsizm bir kişilik bozukluğudur ve bir rahatsızlık gözüyle algılanıp basite indirgenmemelidir.

Kökenleri mitolojide “Narcissus” adında yakışıklı bir adamın suda gördüğü yansımasına aşık olması ve sudan uzak duramayınca boğulması, boğulduğu yerde de bir çiçeğin (Nergis) oluşması şeklinde hikayeleştirilmiştir. Anlatılan mit aslında ana temayı kapsamaktadır. Kişinin kendisinden başka her şeye körleşmesi, var olan her şeyden kendisini üstün görmesi anlamına gelmektedir.

-Peki, bu gerçekten böyle midir? Narsistler kendilik saygıları yüksek bireyler midir?

Görünüş itibariyle üstünlük sağlamak isteyen, planlı hareket eden, her daim takdir bekleyen, hatalarını kabul etmeyen, özel muamele bekleyen kişiler olsalar da aslında sürecin içsel biçimi böyle değildir.

Bilinç dışında büyük bir öz güven eksikliği olan, aile hayatı içerisinde, çevresinde genellikle travmaya bağlı gelişen ve duyguların sorumluluklarını alamayan kişilerdir. Bu nedenle en başta empati yoksunluğunu görürüz. Partnerleri ise empati yeteneği çok güçlü olan (empat) duygusal kişilerdir. Bunun yanı sıra yoğun manipülatif hareketler, acelecilik, narsistik öfke, hedef belirleme ve hedefe ulaşma gayesi taşıma fakat ulaştığında ise bırakma gibi durumlarla ilişkisel anlamda yorucu kişiliklerdir.

- Gizli Narsist ile Mi Birliktesin? Bunu Nasıl Anlarsın?

İlişkinin başlangıcı olağandışı -mükemmel- bir düzeyde gidiyorsa…

Hiçbir tanışma evresi mükemmellikle başlamaz, burada narsist aynalama yaparak yaşamdaki eksikliklerini, hayallerini, isteklerini, düşüncelerini ve kişiliğini kopyalar. İdeal tipin ve isteğin ne ise ona uygun olur. İyi bir gözlemcidir. Tüm beklentilerini fazlasıyla karşılar. Bu süreç sevgi bombardımanı (love boombing) olarak adlandırılır. İlerleyen süreçlerde ise partnerde bağlanma gördüklerinde, bilinç dışı kendisine bu kadar değer veren birinin ancak içinde kendisini hissettiği kadar değersiz biri olduğunu söyler ve bu nedenle ilgiyi keserek partnerini şaşırtır. Şaşıran partner, bu kadar mükemmel bir kişinin böyle davranmasının sorumlusu olarak kendisini görür, suçlar… Manipülasyonların artmaya başladığı, narsistin partnerini çevresinden de yalnızlaştırmaya, kendisine bağımlı kılmaya başladığı evredir. Yapılan manipülasyonlarla birliktekendi akıl sağlığınızdan şüphelenmeye (gaslighting) kadar İlerleyebilecek bir döneme dahil eder…

İlişkisel anlamda bir çok sorunla karşıya kalan partner, narsiste bağlı hatta bağımlı olduğu için düzelmesini ister…

-Peki narsizm tedavisi mümkün müdür?

Tedavisi psikoterapi ile mümkün fakat narsistin bu durumu kabul etmesi zordur. Genellikle narsistler terapiye depresyon için başvururlar bunun nedeni ise başarılı olma, görünür olma isteklerinden ötürü hayal kırıklıklarını sık sık yaşamalarıdır ya da aile terapilerinde kendilerine bir terapistin de hak vermesini sağlamak için onay almak için gelebilirler.

Sevgilerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kibar Özcan Arşivi
SON YAZILAR