Kibar Özcan

Kibar Özcan

Babalara geldik - Aile içerisinde babanın rolü

Babalara geldik - Aile içerisinde babanın rolü

Aile kurumu, pür sosyolojik bir yapı olarak tanımlanır. Bu tanımlamaya istinaden diğer toplumsal kurumlar ile ilintili olduğunu söylemek de yanlış olmaz. Aile, klasik yaklaşımlarla açıklandığında aralarında evlilik ve kan bağı bulunan, erkek, kadın, çocuklar, kardeşler vb.nin oluşturduğu, toplum içindeki en küçük bütün de diyebiliriz. Bugün, kültürümüzde mevcut aile düzeni içerisinde annelik kadar kutsallaştırılmamış olan babalardan bahsedelim…

ÖZELLİKLE ÇEKİRDEK AİLEDE BABAYA BİÇİLMİŞ ROLLER NEDİR?

Çocuklu çiftlerde, en fazla annenin annelik rolünde kendisini yetersiz hissettiğini görüyoruz. Babaların bu duyguyla anneler kadar uğraşmadıkları da aşikar…

Bunun nedeni kültürel, zihinsel olarak biçilmiş rol olan anneliğin her alanı kaplaması gerektiği ve tüm alanlarda çocukla ilgilenmesi gerektiği düşüncesi…

Bu şekilde düşünenen ve davranan anne (bilinç dışında bu düşünce kodlanmış olabilir), babayı yalnızca bir otorite figürü olarak farkında olmadan yansıtabiliyor. Çocukların gözünde baba kahramanlaşabildiği gibi maalesef bazen de canavarlaşabiliyor. Babanın dışarda sorumluklarının olması, çalışıyor olması, yoğun ve yorgun olması baba olma sorumluluğundan az da olsa sıyrılması için yeterli gibi gelebiliyor ve durumu güzelce izah edebiliyor çocuğa. Ya da bazen de baba, özellikle çiftelerin aralarındaki ilişki kötü durumlarda iken farklı yansıtabiliyor bilinçli veya bilinçsiz yapılan bu durum çocuğun baba ile olan ilişkisini olumsuz yöne çevirebiliyor.

En sık unutulan şey ise bu rollerin farklı olması ve kişilerin beklentilerini ona göre ayarlayamaması… Unutmayın çocuklarınızın aslında üç ebeveyni vardır:

1- ANNE 2- BABA 3- ANNE-BABA ARASINDAKİ İLİŞKİ…

İyi eş ise iyi bir baba ya da kötü eş iyi baba ya da kötü eş kötü baba gibi kombinasyonlar bazen bilişsel çarpıtmalardan ibaret olabilir…

Her alanda iyilik ve yeterlilik beklemek yaşamda yoğun hayal kırıklıklarına sebebiyet verebiliyor.
Baba içinde her alanda hayal edildiği gibi olmasını, tüm rolleri başarı ile üstlenmesini beklemek doğru bir tutum olmadığı kadar çocuğun manevi ihtiyaçlarının baba tarafından hiç karşılanmaması da yanlıştır. Toplumuzda maalesef sık görülen baba figürü; duygularını yansıtamayan, sevgisini gösteremeyen, mesafeli fakat ailesi için çabalayan baba…

O ZAMAN KİMDİR İYİ BABA ?

Sınırlanması mümkün değil fakat iki sağlıklı yetişkinin kurduğu ailede, babalar için bakmamız gereken yer aslında aşikar: Olumsuz yaşam deneyimlerinizi çocuğunuza yansıtmıyorsanız ya da yansıtmamaya gayret ediyorsanız, ailenizden gördüğünüz çocuk yetiştirme biçiminin olumlu yönde bir iki adım önüne geçebiliyorsanız ve kendi imkanlarınız dahilinde bunun için uğraşıyorsanız, eşler arası olumsuz ilişkiyi çocuğa enjekte etmiyorsanız, suçlu hissettirmiyorsanız kısaca baba olma sorumluluğunuzun farkındaysanız iyi bir babasınız…

Ruhunda merhamet taşıyan, çocukları seven, koruyan, zarar görsün istemeyen, çocuk sahibi olmuş ya da olmamış tüm erkeklerin günüdür bugün…

BABALAR GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN.

Sevgilerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kibar Özcan Arşivi
SON YAZILAR