Havvanurla Helal Sofram

Havvanurla Helal Sofram

Çeşm-i Nigar Çorbası

Çeşm-i Nigar Çorbası

Yeni bir haftada yeni bir çorbayla yine sizlerle bir­likteyiz. Terbiyeli mercimek çor­bası olarak da bilinen, kökeni OsmanlI mutfağına dayanan Çeşm-i Nigar Çorbası hem yapımıyla hem lezzetiy­le gönüllere taht kuracak. Patates ve havuç olmadan hazırlayacağınız mer­cimek çorbasını; süt, yumurta ve limon suyu ile terbiye ediyoruz. Üzerine de hafifçe yanmış ve baharatlı tereyağını döküyoruz. Üzerine döktüğümüz mis gibi kokan tereyağı ile afiyetle mideye indiriyoruz.

Malzemeler

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 adet orta boy kuru soğan

8 su bardağı kaynamış su (Tercihen yarısı et veya kemik suyu. Kıvam koyu gelirse 1 su bardağı daha ekleme yapı­labilir)

1 kahve fincanı sıvı yağ veya zeytinyağı •1 yemek kaşığı un

1,5 çay kaşığı tuz

Terbiyesi için:

Yarım su bardağı süt

1 yumurta sarısı

2 yemek kaşığı limon suyu

Sosu için:

1 yemek kaşığı tereyağ

2 yemek kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağ •1 yemek kaşığı pul biber

Yapılışı

Düdüklü tencere içerisinde yağ ve kuru soğan hafif pembeleşinceye kadar, ardından un eklenerek 2 dakika bo­yunca kavrulur. Ayıklanmış, yıkanmış, suyu süzülmüş mercimek, kaynamış suyla birlikte 15 dakika düdüğü kapatı­larak pişirilir. Pürüzsüz oluncaya kadar blenderden geçirilir. Bir kâse içerisinde çırpılan terbiyeye kaynayan çorbadan bir kepçe azar azar dökülerek, ılıklaş­tırılır. Terbiyenin kesilmemesi için bu işlem uygulanır. Çorbaya dökülür, tuz ilave edilir, 5 dakika daha kaynatılır.

Servis zamanı hazırlanan sosuyla birlik­te sunum yapılır. Şimdiden sizlere afiyet olsun. Güzel sofralarda buluşabilmek ümidiyle. Sağlık ve afiyetle kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Havvanurla Helal Sofram Arşivi
SON YAZILAR