Çeşm-i Nigar Çorbası
Yeni bir haftada yeni bir çorbayla yine sizlerle birlikteyiz. Terbiyeli mercimek çorbası olarak da bilinen, kökeni OsmanlI mutfağına dayanan Çeşm-i Nigar Çorbası hem yapımıyla hem lezzetiyle gönüllere taht kuracak. Patates ve havuç olmadan hazırlayacağınız mercimek çorbasını; süt, yumurta ve limon suyu ile terbiye ediyoruz. Üzerine de hafifçe yanmış ve baharatlı tereyağını döküyoruz. Üzerine döktüğümüz mis gibi kokan tereyağı ile afiyetle mideye indiriyoruz.
Malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet orta boy kuru soğan
8 su bardağı kaynamış su (Tercihen yarısı et veya kemik suyu. Kıvam koyu gelirse 1 su bardağı daha ekleme yapılabilir)
1 kahve fincanı sıvı yağ veya zeytinyağı •1 yemek kaşığı un
1,5 çay kaşığı tuz
Terbiyesi için:
Yarım su bardağı süt
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı limon suyu
Sosu için:
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ veya zeytinyağ •1 yemek kaşığı pul biber
Yapılışı
Düdüklü tencere içerisinde yağ ve kuru soğan hafif pembeleşinceye kadar, ardından un eklenerek 2 dakika boyunca kavrulur. Ayıklanmış, yıkanmış, suyu süzülmüş mercimek, kaynamış suyla birlikte 15 dakika düdüğü kapatılarak pişirilir. Pürüzsüz oluncaya kadar blenderden geçirilir. Bir kâse içerisinde çırpılan terbiyeye kaynayan çorbadan bir kepçe azar azar dökülerek, ılıklaştırılır. Terbiyenin kesilmemesi için bu işlem uygulanır. Çorbaya dökülür, tuz ilave edilir, 5 dakika daha kaynatılır.
Servis zamanı hazırlanan sosuyla birlikte sunum yapılır. Şimdiden sizlere afiyet olsun. Güzel sofralarda buluşabilmek ümidiyle. Sağlık ve afiyetle kalın.