Gürcan Yandımoğlu

Gürcan Yandımoğlu

KUŞAK FARKI-4

KUŞAK FARKI-4

Anadolu'da Bugün Gazetesi'nin çok değerli takipçileri, geçen haftaki yazımda X Kuşağı ile iletişimlerinde Y ve Z Kuşağına mensup kişilerin dikkat etmesi gereken yaklaşımlardan bahsetmiştim.

Öncelikle tekrar belirtmeliyim ki her kişinin kendine özgü mizacı, değer yargıları ve iş yapış şekilleri vardır. Bununla birlikte bireylerin, ait oldukları kuşağın ortak özelliklerinin büyük bir kısmını taşıdıklarını da rahatlıkla söyleyebiliriz.

Şu anda çalışma hayatında en fazla karşılaşılan jenerasyon Y Kuşağı’dır. Ayrıca nüfusumuzun yaklaşık % 40’ı da Y Kuşağından oluşmaktadır. Dolayısıyla hem Y kuşağına ait bir kişinin kendi jenerasyonunu tanıması, hem de diğer kuşakların Y Kuşağının özelliklerini iyi bilmesi, uyumlu bir iletişim sağlanması ve çatışmaların önüne geçilmesi adına oldukça etkili bir yaklaşımdır.

Y Kuşağı (1980-2000) çocukluk dönemlerinde bilgisayar ve internetle büyüdükleri için teknolojik gelişmelere kolaylıkla uyum sağlamışlardır. Bu alandaki gelişmeleri yakından takip edebilirler. Hem işleri ile ilgili araştırmalar yapmak hem de sosyal medyada aktif olmak için internet başında uzunca bir süre hiç sıkılmadan zaman geçirebilirler. Sosyal medya onlar için duygu ve düşüncelerini en rahat ifade edebildikleri alandır.

Yaratıcı ve eğlenceli kişilerdir. Rutin işlerden, katı kurallardan hoşlanmazlar. Aynı anda birden fazla işi ya da projeyi rahatlıkla yürütebilirler ve bundan keyif duyarlar. Sürekli aynı kurallarla kendini tekrarlayan işlerden çabuk sıkılırlar. Kısıtlanmaktan ve baskıdan hoşlanmazlar.

Kendi kuşakları ile diğer jenerasyonlara nazaran daha rahat ve kolay iletişim kurabilirler. Aynı zamanda özgürlüklerine düşkün ve girişimcilikleri yüksektir, bu yüzden girişimcilik hevesleri yüksektir. X Kuşağına göre işe ve şirketlerine bağlılıkları düşüktür, kolay iş değişikliğine gidebilirler.

Y Jenerasyonu çalışma hayatında bir işin neden yapılması gerektiğini ve kendi gelişimine katkısını sürekli sorgular ve anlamaya çalışır. Eğitim düzeyleri X Kuşağına nazaran daha yüksektir. İş hayatında fark yaratmak onların öncelikleridir. Bu yüzden hem iş yapış şekilleri ile hem de dış görünüşleri ve giyim tarzlarıyla dikkat çekerler. Beğenilmek ve takdir edilmek isterler. Kendileri ile ilgili çalıştıkları iş yerlerinde beklentileri oldukça yüksektir. Kariyer basamaklarını çok hızlı tırmanmak isterler ve bunda oldukça da sabırsızdırlar.

Toplumsal olaylara ve sosyal sorumluluk projelerine X Kuşağına göre daha duyarlıdırlar. Aynı zamanda iş ile özel hayat dengesini de gözetirler ve sosyal hayatlarından, arkadaşları ile kaliteli zaman geçirmekten, eğlenceden, seyahat etmekten keyif alırlar. Para harcama konusunda da X Kuşağına göre daha rahat hareket ederler.

İş hayatında uzun vadeli plan yapmak yerine daha kısa vadeli düşünürler. Analiz yapmaktan, sorgulamaktan ve araştırmaktan kaçınmazlar. İyi bir planlamacıdırlar. Sabırsız ve bireysel çalışmaya yatkın olmalarına rağmen ekip çalışmalarında özellikle yaratıcılıkları ve pratik çözümler üretebilme özellikleri sayesinde çok başarılı katkılarda bulunabilirler.

Y Kuşağı, X ve Z Kuşağının arasında kalan nesildir. X Kuşağı tarafından genelde sorunlu bir kuşak olarak algılanırlar, çalışma alışkanlıkları ve değer yargıları açısından onlarla uyum içerisinde çalışmakta zorlanırlar.

Z Kuşağı ise jenerasyon özellikleri bakımından Y Kuşağına daha yakındır, hatta bazen karıştırılabilirler.

Y Kuşağı İle Daha Sağlıklı İletişim Kurabilmeleri İçin X Kuşağı’na Tavsiyeler:

  • Y Kuşağına mensup bir çalışma arkadaşınızdan bir şey yapmasını istediğinizde ona bu işin neden yapılması gerektiğini mutlaka açıklayın.
  • Onların sorgulayıcı ve şüpheci yaklaşımlarına anlayış gösterin, kişisel algılamayın.
  • X ve Baby Boomers Kuşaklarının çalışanı takdir etme konusunda farkındalıkları düşüktür. Bu yüzden başarılı bir iş çıkardıklarında onları takdir etmeyi unutmayın.
  • Araştırmacı yönlerinden ve yaratıcılıklarından faydalanmaya çalışın. Sürekli rutin işlerin onları işten soğutacağının bilincinde olun.
  • Sosyal medya kullanımı, iş-özel hayat dengesi gibi konularda onlara çok müdahaleci olmamaya çalışın.
  • Kendi iş yapış şeklinizi ve değer yargılarınızı onlara dayatmayın, sert münakaşalardan ve baskıcı tavırlardan uzak durun.
  • Her iki kuşak da sabırsızdır. Ancak X Kuşağı daha işe ciddi ve tutucu yaklaşırken, Y Kuşağı ise çalışırken işe eğlence katmak ve yaptığı işten keyif almak ister. Bu onların işe karşı ilgisiz oldukları anlamına gelmez. X Kuşağının bu nüansı anlaması ve buna uygun yaklaşımlar sergilemesi gerekir.

Y Kuşağı İle Daha Sağlıklı İletişim Kurabilmeleri İçin Z Kuşağı’na Tavsiyeler:

  • Y Kuşağı ile birlikte çalışırken işe karşı daha gerçekçi yaklaşımlarda bulunun.
  • Y Kuşağı arkadaş canlısıdır, iletişimde çok içe dönük olmamaya ve onlarla bir şeyler paylaşmaya gayret edin.
  • Y Kuşağının yaratıcılığı iyidir ancak Z Kuşağı bu konuda daha başarılıdır. Bu yüzden işle ilgili konularda yeni fikirler ortaya koymada ve proje geliştirmede sinerji sağlama fırsatlarını kaçırmayın.
  • Z Kuşağı liderlik özellikleri ve yer yer kontrolsüz olabilen özgüvenleri sebebiyle baskın tavırlar sergileyebilir, bu yüzden birlikte çalışırken daha uyumlu ve yapıcı olmaya özen gösterin.
  • Z Kuşağı sosyal medyada okuduğu veya duyduğu her haberin doğru olduğuna çok çabuk inanır, oysa Y Kuşağı şüpheci ve araştırmacıdır. Bu yüzden Y Kuşağı ile körü körüne tartışmaya girmeyin.
  • Z Kuşağı dikkatini uzun süre bir işe veremez bu yüzden çabuk sıkılır. Y Kuşağı ile çalışırken bu konuda kendinizi ifade ederek işe ilgisizmiş algısı yaratmaktan kaçının.

Değerli okurlarım haftaya da Z Kuşağının özelliklerinden detaylı bahsederek kuşaklarla ilgili yazı dizisini tamamlayacağım.

Sağlıcakla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gürcan Yandımoğlu Arşivi