Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Stat alanına camii

Stat alanına camii

Stat alanına camii

“Bu ezanlar ki şahadetler dinin temeli/ Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli” diyordu, Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşımızda…

Dolayısıyla ülkemizde kişi başına, bir camii düşecek olsa bile insanlarımız camii yapmaya ve yaptırmaya devam edecekler. Dolayısıyla ihtiyaç var mıydı, yok muydu diye tartışmak abesle iştigalden başka bir şey değil.

Bilindiği üzere daha önce Konya Atatürk Stadyumu olarak kullanılan, Atatürk Anıtı civarındaki alan; şehir stadyumunun başka yere alınmasıyla birlikte, yeniden yapılandırılmak için boşaltılmıştı.

O dönemlerde, alanın Kuveytlilere satıldığı, oraya plaza ve AVM yapılarak, ranta kurban edileceği gibi söylentiler dolaşsa da şimdilerde bunun gerçeği yansıtmadığı anlaşıldı.

Sonralarda bu alanın yeni büyükşehir belediyesi inşa edilerek, belediyenin buraya taşınılacağı konuşuldu. Ki bu düşünce bence olması gereken bir planlama olurdu. Konya Büyükşehir Belediyesi 31 merkez ilçesiyle, yaklaşık 42 bin metrekarelik yüzölçümüyle hizmet vermesi gereken yönetim binasının, daha işlevsel, daha modern ve daha büyük olmasını hak ediyordu. Bir de şimdiki binanın önündeki yeşil alanda oturup vakit geçiren insanları düşünürsek, bu yeşil alanın daha da genişlemesi ve insanların önünde dinlenebilmeleri için yeni büyükşehir belediyesi binasının bu alanda çok güzel duracağını düşünmüştüm. Tabii ki bu şahsi fikrim.

Şimdilerde de planlamaya göre içinde sosyal tesisleriyle bir Millet Bahçesi yapılması bekleniyor. Millet Bahçesi için henüz Bakanlıktan onay gelmediği için bekleniyor. Onaydan sonra da Şehircilik Bakanlığı’nın yapacağı bir Millet Bahçesi yapılıp hizmete sunulacak.

Herkesin bildiği gibi, şehirde yeni alanlar açıldıkça bu alanlarla ilgili belediye meclisleri yeni planlamalar yapar.

Mesela bilenler bilir bendeniz Sille tarafında yeni bir yerleşim biriminde oturuyorum. Bu alanda şu anda sadece bizim oturduğumuz site bulunmakta.  Ancak Selçuklu Belediye Meclisi’nin planlaması üzerine aslında bu oturduğumuz alanda, sağlık ocağı yeri, okul alanı, alışveriş merkezleri yeri, karakol yeri, camii yeri ve park yerleri de planda belirtilmiş durumdadır. Ancak bunlardan hiçbirisi şu anda mevcut değildir.

Aynen bunun gibi, eski stat alanı da yıkıldıktan sonra yeni bir planlama yapılmış ve Millet Bahçesi, bu bahçenin içerisindeki sosyal tesisler ve diğer gerekli olanlar planlanmıştı.

Şimdi bu planlamanın gereği bir dernek kuruluyor ve orada camii yapma işlemleri başlıyor. Bu camii nasıl yapılacak derseniz; diğer camilerin yapıldığı gibi “camii yaptırma derneği” ile yapılacak.   Yani Belediye’nin buradaki görevi sadece planlamadaki camii yerini tahsis etmek şeklinde olacaktır.

Bu arada, bu camiinin öyle konuşulduğu gibi 30-40 bin kişilik bir camii olmayacağını da belirtmiş olayım.

Burada tabii ki en çok tartışılacak konu, civarda o kadar camii varken buraya yeni bir camii yapılması konusu olacak. Ama Türkiye’deki 119 bin civarındaki faal derneklerden; yaklaşık 18 bin 500’ünün camii derneği olduğunu ve de Türkiye’de faaliyetine göre üçüncü büyük alanı kapsadığını düşünürsek, vatandaşlarımızın camii yaptırma konusunda hassas olduğunu gözden kaçırmamak lazımdır. Sonuçta en başta dediğim gibi, camii yapılması konusunu tartışmak sadece abesle iştigal olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR