Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Siyasette ortam gerilmesin

Siyasette ortam gerilmesin

Geçtiğimiz Cuma günü Konya milletvekilleri mazbatalarını İl Seçim Kurulu’nun düzenlediği törenle aldılar. MHP Konya Milletvekili ve aynı zamanda MHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kalaycı ve AK Parti Milletvekili Abdullah Ağralı görevlerinden ötürü katılamadılar. Onların mazbatalarını da partilerinin il başkanları aldılar.

Programın sonunda AK Partili milletvekilleri hep birlikte Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun’un açıklamalarıyla bir basın toplantısı yaptılar.

Günün en ilgi çekici milletvekili, Saadet Partili CHP’li milletvekili Abdülkadir Karaduman’dı. Seçim dönemi boyunca CHP Konya teşkilatlarına hiç uğramayan Karaduman, mazbata aldığı gün de mazbata programı bitiminde sadece yarım saat kadar kalabildi. Ankara’ya gitmesi gerekiyormuş ve hemen aracına atlayıp Ankara’ya geçti. Tabii ki, kim ne derse desin, sonuçta Milletvekili Karaduman CHP Konya milletvekilidir.

Programın sonunda İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş da bir basın açıklaması yaptı. Hani şu Konya’da ve hatta Türkiye’de gündem olan basın açıklamasından bahsediyorum.

Fahrettin Yokuş’un açıklamaları diğer milletvekillerinin açıklamalarından farklı olduğu ve mazbata töreninde pek de alışık olmadığımız için hem bize hem de Konya kamuoyuna garip geldi.

Milletvekili Yokuş, Konya Valisi Yakup Canbolat’ı, en kibar izahıyla, eleştirdi ve uyardı. Vali Canbolat’ın siyasi davrandığını ve adaletli davranması gerektiğini aksi halde Konya’da valilik yapamayacağını belirtti.

Öncelikle Konya Valisi’ni savunmak benim işim değildir. Bunu benim savunmam gibi algılamasın kimse. Ancak Hakkari Valiliği’nden bu yana takip eden ve “Devlet Adamlığı” konusunda da hayran olduğum bir isim olması nedeniyle gerçekleri de söylemek gerekir diye düşünüyorum.

Konya’ya 15 Temmuz öncesi atanan Vali Yakup Canbolat, 15 Temmuz’da gösterdiği Devlet adamlığı ve idareciliğiyle Konya’ya damgasını vurmuştur. Bu süre içerisinde de yine Devlet adamlığından hiç ödün vermemiş, siyasi bir tavır takınmamıştır. Bunu siyasi partilerin il başkanları da doğrulamaktadır. Yani “AK Partilileri kayırmış da, CHP’lilerin, MHP’lilerin, Saadetlilerin,  taleplerini dikkate almamıştır” gibi bir söz söyleyen siyasiye rastlamadım işin doğrusu. Sayın Valinin tarafsız olmadığını ben de söyleyebilirim. Vali Yakup Canbolat Hakkari’den bu yana taraflıdır. Ve hep tarafı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tarafı olmuştur. Milletvekili Fahrettin Yokuş sanırım Konya’yı çok tanımadığı ve Vali Bey’le de çalışmadığı için bu konuda çok doğru tespitlerde bulunmamıştır.

Fahrettin Yokuş, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun’a da ağır sözler söylemiştir. Buna gazeteci olarak bir şey diyemem. Çünkü ikisi de siyasidir. Muhakkak ki iki siyasetçi, aralarında bu işin haklılığını veya haksızlığını tartışacaklardır. Aynen AK Partili Konya milletvekillerine de “hesap sorulması” sözünü milletvekilleri aralarında hesaplaşacakları gibi…

Milletvekili Yokuş’un uyarılarından nedense basın da nasibini almıştır. Halbuki Konya basını, Sayın Yokuş’u Kamu Sen görevi esnasında da haber bazında hep desteklemiştir. Seçim dönemi boyunca bile basın bildirileri hep değerlendirilmiştir. Hatta “kendisinin Konya basınına verdiği destekten daha çok Konya basını kendisine destek vermiştir” demek yeridir.

Allah acil şifalar versin, Türkiye’nin büyük devlet adamlarından Deniz Baykal’ın bir sözü vardır: “Siyaset nezaket sanatıdır” derdi. Gerçekten de siyaset öncelikle bir nezaket unsuru olmalıdır. Nezaketsiz siyaset, toplumda karşılık da bulmaz, vicdanlarda yer de bulmaz.

Aslında bu konuda bu kadar şeyi yazmazdım. Ancak basın açıklamasının sonunda Fahrettin Yokuş basın mensubu olarak bizden destek istediği için bunu yazmanın gerekliliği hasıl oldu. Nasıl daha önce 12 AK Partili milletvekilimizin haberleri gazetelerde yayınlanıyorsa, MHP’li Mustafa Kalaycı’nın ve CHP’li Hüsnü Bozkurt’un haberleri yayınlanmışsa, şimdi de hiç tanımadığımız Abdülkadir Karaduman’ın bile haberleri, bize ulaşırsa yayınlanacaktır. Buradaki tek kriter, Devlet ve vicdandır. Eğer bir basın açıklaması yapılınca yayınlıyorsak, “Konya Valisi taraflıdır” deyince, bunun doğru olmadığını söylemek de gereklidir ve bundan da hiç kimse gocunmamalıdır.

Bir de tabii ki Konya siyaseti, Konya’yı germemeli ve ayrıştırmamaya çalışmalıdır. Temel sahip çıkılacak konu da sanırım bu olmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR