Konya Kağıt’ın arzı, zam fırsatçılığı ve bakanlar kurulu
Geçtiğimiz haftanın önemli konularından birisi Konya Kağıt’ın halka arzı idi. Bizler de basın mensupları olarak bu tarihi olaya İstanbul’da şahitlik ettik. Dikkat çeken konulardan birisi de zam talepleri idi. Fırıncılar da zam yapmak istiyor, ehliyet kursları da… Vatandaş ne yapacak bilemiyoruz. Diğer bir konu da bugün kabine toplanıyormuş…
KONYA KAĞIT HALKA ARZ EDİLDİ
Konya Organize Sanayi Bölgesinde ve İstanbul Güneşli Tesisleri’nde yarısı kapalı olmak üzere toplam 105 bin metrekarelik alanda 1989 yılından beri hizmet vermekte ve sektörünün öncü kuruluşlarından olan Konya Kağıt, 1998 yılından bu yana İSO (İstanbul Sanayi Odası) ilk 500 ve ikinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşları arasında sürekli yer almaktadır.Yaklaşık 461 çalışanı ile Konya’da kağıt üretim, matbaa, ambalaj ve defter üretim; İstanbul Güneşli’de matbaa ambalaj, karton kutu üretim tesisleri olmak üzere 4 ana üretim ünitesinden oluşmaktadır.
18-19 Kasım tarihlerinde; 6,95TL’den KONKA koduyla halka arz edilen Konya Kağıt’ın halka arz büyüklüğü 180.7 milyon TL olacak. Şirket paylarının, Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamasından itibaren 1 yıl boyunca, halka arz fiyatının altında satış yapılmayacağı ve 1 yıl boyunca pay satılmayacağı da şirket tarafından taahhüt edilmiş bulunmaktadır.
Kısaca bu bilgiler doğrultusunda halka arz gerçekleşti. Hem Bera Holding ailesine, hem Konya’ya hem de ülkemize hayırlı olsun. Tabii ki İstanbul’da bizleri samimiyetleriyle ağırlayan Konya Kağıt Genel Müdürü Cemalettin Tunç Efe Bey’e, Mali ve İdari İşler Müdürü Hacer Elvan Hanım’a ve Bera Holding Kurumsal İletişim Müdürü dostumuz Hasan Koyuncu’ya teşekkür etmeden geçmememiz gerekir. Tekrar hayırlı olsun.
SANIRIM YENİ BİR ZAM FURYASI BAŞLAYACAK
Geçtiğimiz hafta Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça bir açıklama yapmıştı. Başkan Honça “2021 yılının eylül ayında 200 gram ekmeğin fiyatını 1.75 kuruşa güncellediğimizde un fiyatları 160,00 ile 170,00 TL arasındaydı. Bugün un fiyatları 285,00 TL ile 310,00 TL arasında değişiyor. Fırıncı esnafı bu şartlar altında un alamaz ve bulamaz hale geldi. Şayet serbest ekonomi şartları varsa zaman geçirmeden tekrar ekmeğin fiyatını güncellemek gerekmektedir” diyordu. Yani anlayacağınız ekmeğe zammın kapıda olduğunu anlıyoruz.
Gerçi her zaman söylüyorum, Konya’da şimdiki fiyatını da hak etmeyen bir ekmek üretimi var ve ekmeğimiz kesinlikle lezzetli değil nedense. Konya dışında gittiğimiz her yerde önümüze gelen ekmekler gayet lezzetli olurken, buğday ambarı Konya’da yediğimiz ekmeklerde o kaliteyi ve lezzeti bulamıyoruz. Vedat Honça Başkan kusura bakmasın da 1.75TL’ye yediğimiz ekmek için bu fiyat çok fazla geliyor bizlere.
Bu arada Konya Sürücü Kursları Derneği de toplanmış ve onlar da sürücü kursu ücretlerine zam yapacaklarını açıklamışlar. Hatta bu zammı da B sınıfı ehliyet için 3 bin 500 TL olacak şekilde arzu ettiklerini belirtmişler.
Nasıl olsa dolar yükseldi, o nedenle mazeret hazır. Daha evvel dolar yükseldiğinde zam yapanlar ne hikmetse dolar düştüğünde bu zamları geri çekip “dolar düştü, zamları geri çekiyoruz” diye açıklama yapmamışlardı. Şimdi dolar yükseldi yine zam sesleri başladı. Allah halkımızın yardımcısı olsun.
KABİNE DEĞİL, CUMHURBAŞKANI…
Bu konuda daha evvel de bir yazı yazmıştım ama tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum. Bizler maalesef kelimeleri gerçek anlamlarında kullanmaktan imtina ediyoruz. Mesela “parlamenter sisteme dönme” tartışmaları var. Sanki bu sistemde parlamento yok, eski sistemde vardı. Halbuki iki sistem de parlamenter sistemdir.
Bir de “merakla beklenen kabine toplantıları” var. Kabine, hükümeti oluşturan bakanlar kurulu demektir. Eski sistemde kabine vardı. Yani eski sistemde hükümeti başbakan ve bakanlar kurulu oluştururdu. Şimdi ise Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde hükümeti, Cumhurbaşkanı tek başına oluşturmaktadır. Yani bakanlar kurulu, kabine diye bir resmi kurum yoktur. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı bu sistemde kendi istediği gibi bakanları seçip, görevden alma hakkına sahiptir. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı’nın bakanlarıyla toplantı yapması kendi iç işleyişiyle alakalıdır. Buradaki karar mercii Cumhurbaşkanı’nın kendisidir. Yani kısacası “kabineden bir karar çıkmayacaktır”. Bilakis Cumhurbaşkanı “kararını açıklayacaktır” diye bakmak gerekir.
Dostlukla kalın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.