Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Biraz seçim konuşalım

Biraz seçim konuşalım

Ülkede saçma sapan bir piyasa var. Yani birilerine göre kriz var, birilerine göre kriz yok. Birilerine göre millet ölüyor bitiyor, birilerine göre insanların hayatında hiç değişiklik yok. Bunların hepsinin cevabını mart yerel seçimlerinde alacağız. Kimin doğru söylediğini, kimin haklı olduğunu, kimin haksız olduğunu nisan başında göreceğiz.

Tabii ki yerel seçimler denilince ilk akla gelen konu, adaylar oluyor. Yerelde adaylara bir başka yazımda değineceğim. Ancak gelin Ankara, İstanbul ve İzmir’e bir göz atalım.

AK Parti bu üç bölgede de çok güçlü adaylar çıkaracaktır. İzmir diğer iki bölgeden farklı olarak malumunuz CHP’nin kalesidir. Yani her ne kadar Kemal Kılıçdaroğlu, mevcut belediye başkanı Aziz Kocaoğlu’nu aday göstermeyecek olsa da bu durum seçim sonucunu pek değiştirmeyecektir. Yani Konya’da AK Partili Belediye Başkanının değişmeyeceği gibi İzmir’de de CHP’li belediye başkanını değiştirmek biraz zor gözükmektedir.

Ankara’da Melih Gökçek bilmecesi devam etmektedir. Bilindiği üzere AK Parti ve MHP birlikteliği yerel seçimler için ortadan kalkmıştı. Dolayısıyla iki parti de kendi adaylarını çıkartacaktır. AK Parti için birçok aday ismi dolaşsa da ve bunlardan birisinin de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olabileceği konuşulsa da daha AK Parti adayı belirginleşmemiştir. MHP ise Ankara’da, görevde iken istifa ettirtilen Melih Gökçek’i aday yapabileceği konusunda bir yeşil ışık yakmıştır. Malumunuz olacağı üzere Melih Gökçek’in ve AK Parti adayının ayrı ayrı katıldıkları seçimde CHP’nin şansı yüzde 100’e ulaşacaktır. Çünkü Ankara için sevelim sevmeyelim, Melih Gökçek, hangi partiden olursa olsun, vatandaş tarafından sevilen ve oy toplayabilecek bir başkandır. Burada “Melih Gökçek’i aday gösterebiliriz” diyerek MHP Lideri Devlet Bahçeli bir hamle yapmıştır ve AK Parti ile ortak adaya bir göz mü kırpmıştır, Melih Gökçek’i ortak aday olarak mı göstermek arzusu vardır, bunu da zaman gösterecektir?

CHP ve İyi Parti Ankara’da Mansur Yavaş isminde birleşebilirse Mansur Yavaş’ın kazanma şansı çok artacak ve aynı zamanda eğer MHP ve AK Parti ortak bir aday çıkaramazsa Ankara’da MHP oylarından da Mansur Yavaş’a bir yönelme gözlemlenebilecektir.

Burada belki de en önemli illerden birisi de İstanbul’dur. İstanbul’da tüm partiler aday peşindedirler. İstanbul’da da MHP’nin hamlesi Bedrettin Dalan üzerinden aynen Ankara’da olduğu gibi AK Parti ve MHP ortak adayı hamlesidir. MHP ve AK Parti adına durum ne olacaktır bilinmez. Ancak İstanbul’da CHP son zamanlarda hiç olmadığı kadar şanslıdır. Ancak bu şansı tabanda kabul görebilecek bir adayla sonuca ulaştırabilir. AK Parti, Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ı bile aday gösterebileceğini konuşurken CHP’nin de güçlü bir aday göstermesi gerekmektedir. Bu aday sadece solcu kimliği ile tanınmayan, hem merkez sağdan, hem muhafazakar sağdan, hem liberallerden, hem de solculardan oy alabilecek biri olmalıdır.

CHP’de pek dillendirilmeyen İlhan Kesici ismi bunun için biçilmiş kaftandır. Hem çok iyi yetişmiş, çok değerli bir isim olarak hem yaşamıyla toplumun her kesiminde sevilen, sayılan biri olarak hem de Sivaslı olması nedeniyle İstanbul’da iyi bir de tabana sahip olan bir politikacıdır. CHP adayı olarak da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adaylığına tabiri caizse “cuk” oturmaktadır.

Kim ne derse desin, bu seçimler adaylar yarışı olacak, AK Parti’de eskisi gibi biz kimi aday gösterirsek o seçilir” metaforu pek geçerli olmayacak ve de Türkiye Cumhuriyeti için bir değişim seçimi olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR