Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Motosiklet Kazaları Artıyor

Motosiklet Kazaları Artıyor

Şehrimizde son dönemlerde özellikle paket servisi yapan motosiklet sayısı arttı. Motokuryeler her yerde karşımıza çıkabiliyor. Gün geçmiyor ki şehrimizin bir ilçesinde, mahallesinde, caddesinde bir motosiklet kazası yaşanmasın.

İki tekerli araçlardan hep korkmuşumdur ve güvenli bulmamışımdır. Hem eskiler motosiklete, ‘şeytan makinesi’ derlermiş. Boşuna değil. Birçok motosikletlide kask yok. Ayrıca bunu kullanmak için bilgi ve beceriye sahip olmak lazım. Herkes kullanamaz. Hep dikkatli ve tetikte olmalısınız. Hızlı, kıvrak ve tehlikeli bir araç sonuçta. Lakin ehliyeti dahi olmayan motosiklet sürücülerinin sayısı az değil.

Motokuryecilik özellikle son dönemlerde hızla büyüdü. Bu meslek giderek yaygınlaşırken, diğer taraftan mesleği kimlerin, nasıl ve ne şartlarda yaptığı kafalarda soru işaretleri oluşmasına neden oluyor. Bir kere motokuryelerin aldıkları maaş pek de iyi değil. Yükselen paket servisi işinin demirbaşı olan bu arkadaşlarımız zor şartlar altında çalışıyorlar. Bir de zaman sınırlaması var ki bu sınırlama motokuryelerin hız yapmalarına neden oluyor. Bu durum hem kendilerini hem de trafikteki diğer insanların can güvenliğini tehlikeye atıyor.

Hava muhalefeti, yol durumu ve trafik yoğunluğu dinlemeden işlerini yapan motokuryeler, hakikaten büyük bir mücadele veriyor. Sadece yol ile iş bitmiyor. Bir de çalıştığınız kurumu temsil ediyorsunuz. Yani müşteriler ile etkileşim de önemli. İşin bu boyutunu bir kenara bırakırsak, bu iş için aranan şartlara baktığımız zaman herhangi bir eğitim alt sınırı olmadığını görüyoruz. Ortalama eğitim seviyesine de düşük diyebiliriz. Hadi eğitim seviyesini de geçtik diyelim; motokurye motordan ne kadar anlıyor? Burası da çok önemli.

Ekipmanlar yeterli mi değil mi bilmek lazım. İşveren, motokuryeye ne kadar ekipman desteği sağlıyor? “Motoru verdim tamam, hadi iş yap” ile olmaz bu iş. Adamın altına motor veriyorsun fakat fren tutmuyor, balatadan ses geliyor, motor gaz almıyor, tekliyor ve saire. Motor veriyorsun ama nasıl bir motor veriyorsun? Bunlara dikkat edilmeli, gerekli önemler alınmalı ve sıkı denetim yapılmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR