Bekir Ümit Atcı

Bekir Ümit Atcı

BAĞIŞ-lamak !

BAĞIŞ-lamak !

BAĞIŞ-lamak !

Türk Dil Kurumu’nda birinci anlamı “kendinin olan bir malı ya da hakkı, yardım olsun diye ya da iyilik etmiş olmak için bir başkasına karşılıksız olarak vermek.” olan, günümüzde anlam kaymalarına sıkça maruz kalmış güzel sözcük.

Başkentgaz’ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na yaptığı 8 milyon dolarlık bağış tartışılmaya devam ediyor.

Öncelikle hakkında çok bilgi sahibi olmayanlar için birkaç kısa bilgi;

Konu yeni gündeme düşmüş olsada bağış birkaç yıl öncesine ait.

Ensar Vakfı bu ücretler ile Amerika’da okuyacak Türk öğrenciler için yurt yapmakta olduklarını iddaa etmekte,bu amaca hizmet etmesi için TÜRGEV ile birlikte Turken Vakfı adı altında birde vakıf kurduklarını ve Kızılay üzerinden gelen bu parayı Turken Vakfı’na ilettiklerini söylemektedirler.

Tam bu noktada Kızılay’a yapılan bağışların tümünün vergiden düşülmesi nedeniyle kurumun ‘vergi kaçırmaya aracılık ettiği’ yönünde medyada eleştiriler yer almış ve Başkentgaz vergi kaçırmakla suçlanmıştır.

Hemen ardından Kızılay yaptığı açıklama ile şartlı bağışı herkesten kabul ettiklerini yani “Bu parayı size yolluyorum fakat şurada kullanmanız amacıyla” diyerek herkesin yasal bağışta bulunabileceğini kamuoyu ile paylaşmıştır.

Başkentgaz ise bu bağışın şerefiyesini Kızılay’ın üstlenmesini istediklerini düzenli bağışçısı oldukları bu kurumun üzerinden aktardıkları paranın vergiden muaf olma durumunun yasal olduğunu,devletin verdiği bir hakkı kullandıklarını ve bağışçı olarak karşılıksız bir iş yaptıklarını kamuoyu ile paylaştılar.

Dünyada ve ülkemizde yaşanan her afete ilk koşan;
İlkeleri “insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hayır kurumu niteliği, birlik ve evrensellik” olan güzide kurumun
bu şekilde bir olayın içerisine vergiden muaf olmak adına dahil edilmesi zaten yardımın yapılmak istediği hedef belliyken yasal bir şekilde “vergiden kaçınmanın iyiliklerle anılan Türk Kızılayı’na iyi gelmediğini ve bağış kelimesinin anlamının kaydırılmasına sebep olduğunu düşünmekteyim.

ve üzülmekteyim.

Saygılarımla..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bekir Ümit Atcı Arşivi
SON YAZILAR