Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

En zor başkanlık Meram’da

En zor başkanlık Meram’da

En zor başkanlık Meram’da

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş dün basınla bir araya geldi. Belediye Başkanı olarak görev yaptığı 9 ayda neler yaptığını bir bir anlattı. Hatta hani eskiler “efradını cami ağyarını mani” diye bir tabir kullanırlar ya; tam da o şekilde bu 9 ayı tam ve eksiksiz biçimde değerlendirdi.

Meram Belediye Başkanlığı, belki de Konya ilçeleri arasındaki en zor belediye başkanlığıdır. Öncelikle Konya’nın kullanılan belki de en eski yapıları Meram’dadır. Yani bu yapılar öyle köy evleri gibi kerpiç falan değildir. Şehir mimarisine göre yapılmış, 50 yıldır veya daha fazladır kullanılan yapılardır. Ve bundan 50 yıl öncesinin şehirleşme düzenine göre yapılmış yapılardır. Dolayısıyla buralarda değişiklik yapmak çok zor olduğu gibi aynı zamanda çok külfetli işlerdir.

Ayrıca Meram geçmişten bu güne, hep, Konya’nın zengin ve ilerigelen ailelerinin oturduğu yer olmuştur. Bu günlerde böyle olmasa da yine de Konya’nın yönetiminde söz sahibi olan yöneticileri, idarecileri ve politikacıları Meram’da ikamet etmektedir. Mesela Vali’nin evi Meram’da olduğu gibi; siyasilerin de çoğunun evi Meram’dadır. Dolayısıyla bu kadar “baş” olan yerde başkanlık yapmak da çok kolay olmamaktadır.

Ve diğer bir konu da; Meram’ın büyük bir kısmının “sit alanı” oluşudur. Meram İlçesi 1949 km2 alana sahiptir ve bu alanın ……… km2’si sit alanıdır. Yani üzerinde belediyenin bir tasarrufu olamayacak bir alandır bu alan.

Mesela Selçuklu bölgesi bu konuda biraz daha şanslıdır, hatta Karatay bölgesi için de bunu söyleyebiliriz. Çünkü geniş ve el değmemiş bir alandır Selçuklu ve Karatay. İstediğin yerine okul yap, istediğin yerine sağlık ocağı yap, istediğin yerine camii yap ve istediğin yerine kooperatif yap. Belediyelerin üzerinde tasarruf kullanarak, belediyenin kasasına gelir gelebilecek ortam oldukça çoktur. Ama işte Meram’da bir taraf dağlık bölge ve bir taraf sit alanı iken, diğer taraflar da eski yerleşim yerleridir. Ve belediyenin hareket kabiliyeti zayıflamaktadır.

İşte Meram ilçesinin ahval ve şeraiti böyledir. Ve bu ilçede belediye başkanlığı yapmak öyle çok kolay değildir. Zaten bunun zorluğunu belediye başkanlarının 1 dönemden fazla başkanlık yapamadığı şekliyle görüyoruz. 1989’da Veysel Candan’dan başlayarak, Mustafa Özkan, Refik Tuzcuoğlu, Serdar Kalaycı ve Fatma Toru sadece birer dönem başkanlık yapabilmişlerdir (En azından 2 dönem tamamlayan yoktur). Kısacası Meram’da hem hizmet etmek hem de Meramlı’ya kendini sevdirmek zordur.

Ve bu şartlar altında Mustafa Kavuş 9 ay önce Meram Belediye Başkanı seçilmiştir. Öncelikle Başkan Kavuş’un şimdiye kadar ki yaptığı görevleri neticesinde iyi bir yönetici olduğunu söylemek gerekir. Hem eğitimi yönüyle hem de önceki görevlerinde pratik içerisinde “pişerek” çok sağlam bir yer edindiğini gözlemleyebiliyoruz.

Ve başkanlık koltuğuna oturduğunda da aslında bu farkı Meramlı’ya fark ettirebildi. Meramlı’yla gece gündüz 24 saat bir arada neredeyse. Aynı zamanda makam odasının kapıları da hep açık… Ve bunu Başkan Kavuş “biz halk günü yapmıyoruz, gelip beni görmek isteyen ne zaman isterse gelip görebiliyor zaten.” Diyor.

Bu arada Başkan, yapılan icraatları basın toplantısında detaylı bir şekilde anlattı. Bunların çoğunu, belediyenin asli görevleri arasında gördüğüm için çok değinmeyeceğim. Ama şunu söylemekte yarar görüyorum, Başkan Kavuş, 9 aylık görevi sürecinde yapılan asli görevleri de bir hayli geliştirerek büyütmüş. Belki de bu 9 ayda yapılanların en önemlisi, Geçmiş dönemlerden gelen belediye borcunun yarısını bitirmiş. Ve de Başkan Kavuş’un belediyede tasarruf yaparak çok büyük bir katkıda bulunduğunu anlatması kısmını da kesinlikle iyi dinlemek lazım. Çünkü hem tüm belediyelere hatta Devlet’in diğer kurumlarına da örnek olacak durumda.

Ben Meram’dan çok umutluyum. Mustafa Kavuş’tan da çok umutluyum. Şimdi Meram’da Fatma Toru’nun başlattığı kentsel dönüşümlerin gelişimleri için bir bekleme içerisindeyim. Başkan Kavuş’un açıkladığına göre 1 ay içerisinde bu gelişmeleri de öğreneceğiz. Tabii ki bizler de sizleri bu konuda aydınlatmaya çalışacağız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR