En İyi Narkotik Polisi Anne (2)
Uyuşturucu kullananlarda çok görülen materyaller: Sigara çarşafı, kilitli düğme poşeti, enjektör, kova, yanmış alüminyum folyo parçaları, kalemle delinmiş pet şişe...
Uyuşturucu kullanılan mekanlar: Kendi evleri, metruk binalar, park ve bahçeler, araç içi, şüpheli mekanlar, bazı camiler, üst düzey korunan villa tipi evler.
Sokak satıcısı: Torbacı. Bunlar (Konya'da) 25'li yaş grubunda, esmer, kirli sakallı, vücutlarında döğme, ayaklarında spor ayakkabısı, ceplerinde 5 ve 10 liralıklar bol miktarda bulunur.
Uyuşturucu kullananları ve satanları görürseniz 112'yi arayarak ihbar ediniz. UYUMA (Uyuşturucu ile Mücadele) programını cep telefonunuza indirebilirsiniz. Bana dokunmayan bin yaşasın deme lüksümüz yok.
2022 verilerine göre uyuşturucu kullanma yaş ortalaması, Türkiye ortalaması 21.2'dir. Konya'da bu oran biraz üzerinde diye düşünüyoruz. 2020'de yaş ortalaması 19 küsur, 2021'de 20 yaş.
Madde kullanım belirtileri: (Sosyal belirtileri): Aile ilişkilerinden uzaklaşma, argo konuşmaya yönelme, evden değerli eşya veya paranın kaybı, derslere ilgi ve başarıda düşüş, evden uzaklaşma, hırsızlık, gasp, yankesicilik vb suçlara karışma, ilgi ve istek kaybı, kendine güven kaybı, kontrol kaybı, mevcut arkadaş çevresinde değişme, sık yalan söyleme.
Psikolojik belirtileri: Motivasyon eksikliği, dalgınlık, uykusuzluk, uyuşukluk, odaklanmak güçlük, veya anormal hareketlilik. Hayal görme. Kişilikte ve duygu durumunda aniden ortaya çıkan ve sebebi açıklanamayan değişiklikler. Korku duyma, içe kapanma, gerginlik ve şüpheli tavırlar gibi psikolojik olumsuzluklar.
Fiziksel belirtileri: Ağızda yaralar ve dişlerde çürükler, bakımsız dış görünüş, iğne izleri, bitkinlik ve dalgınlık, burun akıntısı, dengesizlik, sarhoşluk hali, göz bebeklerinde daralma ve genişleme, gözlerde kanlanma, konuşma güçlüğü, mide-bağırsak bozuklukları, kabuk bağlamış yaralar, sakız çiğnemede artış, kaşıntı, kas ve eklem ağrıları, solunum güçlüğü, terleme ve titreme, uyku bozukluğu, kilo kaybı, yüzde kızarma.
Madde bağımlılığına giden yol: Yoksunluk belirtileri- aş erme-tolerans gelişimi- sahte iyi oluş hali.
Bağımlı maddeye başlama nedenleri: Merak etkisi, arkadaş ısrarı, özenme, kişisel sorunlar, ailevi sorunlar, eğlence amaçlı.
Not ettiklerimi bir insicam içerisinde ifade edemedim. Biliyorum, bölük pörçük oldu. Cep telefonu marifetiyle bu kadar oldu. Umarım meramımı anlatabilmişimdir. Yazımı uzattığımın farkındayım. Bağımlı olan iki kişinin kriz durumlarını anlatan şu iki anekdotu da ilave etmeden geçemeyeceğim:
"İki doğum yaptım. Kriz geçirirken gördüğüm acıyı doğumlarda görmedim". (Bir anne)
"Etim kemiklerinden ayrılıyor. Her yerime iğne batıyor şeklinde hissediyorum" . (Bir erkek)
Son söz, başta evlatlarımız olmak üzere hiçbirimizin uyuşturucu bağımlısı olmaması en büyük temennimizdir. Nice ocakları yakan, gençlerimizi zehirleyen, canlara ve milyarlarca paraya mal olan uyuşturucunun her türlüsünden Allah bizleri korusun. Özellikle çocuklarımızı bu tuzaktan uzak tutmak; anne-babalar, din görevlileri, öğretmenler ve sorumlu vatandaş olarak her birimizin görevidir. Yurt içinde ve yurt dışında uyuşturucunun her türlüsüyle mücadele eden narkotik polisimize kolaylıklar ve başarılar dilerim. Anneler, çocuklarımıza sahip çıkalım. Gözünüzü dört açın. Lütfen burnunuz iyi koku alsın. Sonra ağlarsa anam ağlar misali, en fazla sizler ağlarsınız.
Diyelim ki çocuğumuzun uyuşturucu bağımlısı olduğunu öğrendik. Çözüm ve tedavisi de var. Yeter ki soğukkanlılığı ve sabrı elden bırakmayalım. Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (AMATEM) bu tip bağımlıların tedavi edildiği yerlerdir. Biz ve çocuğumuz yeter ki tedavi olma iradesi gösterebilsin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.