Yolcu Aziz Kaya

Yolcu Aziz Kaya

Konya'mızın Mutfaktaki Mihenk Taşları

Konya'mızın Mutfaktaki Mihenk Taşları

Anadolu'da Bugün Gazetesi'nin değerli okurları, bu yazımızda sizlere damak lezzetinin, görselliğin ve sununun, personel profesyonelliğin, hijyen ve gıda normlarının bir arada olduğunu gördüğümüz tadarak da tespit ettiğimiz, üç mihenk taşı olan müessesemizden sizlere bahsetmek istiyoruz.Biz gurbetteki yaşayan kardeşleriniz, sizlere kavuşabilmenin hayalini kurar, sizlerle olan mesâfeleri bir an önce tüketmek isteriz. Özlem elbet farklılıkları da içerisinde barındırmaktadır. Kimimiz yaşayan büyüklerimize koşarız, kimimiz küçüklerimize koşarız, kimimiz kabristanda yatan ailelerimize koşarız.

Kimimiz hocasına koşar, kimimiz öğretmenine koşarız. Hâsılı ziyâretler ederek hem mutluluklarını çoğaltır, hem de mutluluklarımızı çoğaltırız.

Hâsılı ziyâretler ederek, hem üzüntülerini hafifletir, hem de üzüntülerimizi hafifletiriz. Tabiki sılâ-i rahim ziyâretlerimizde, elbet özlediğimiz lezzetleri, damağımızda bırakılan lezzetleri de hep arar dururuz.

Bu sene Konya'ya gelişimizde, Anadolu'da Bugün Gazetemizi ilk defa ziyâret etmiş, bu ziyâret esnâsında ise hoş zaman dilimlerini hep beraber yaşamıştık.

Ne mutlu bize ki Anadolu'da Bugün Gazetesi'nin aile fertlerinden biriyiz. Anadolu'da Bugün gazetesi herkesin nefesi, herkesin aynası, her kesimin söz hakkının olabildiği ve olabileceği bir gazete.

Kırmızı çizgisi elbet vatan, kırmızı çizgisi elbet bayrak, kırmızı çizgisi elbet inanışlara saygıdır.

Anadolu'da Bugün Gazetesi ailemizi ziyâretimiz esnâsında bizleri kendi bürosunda ağırlayan değerli yeğenim Türkan Yılmaz Taşcı'ya, daha sonra bizi kendi bürosuna dâvet eden Genel Yayın Yönetmenimiz Sayın Erhan Dargeçit beye, berâberindeki hâzuruna ilgi ve alakalarından dolayı çok çok teşekkür ediyoruz. Anadolu'da Bugün Gazetemizi ailemle de ziyâret edip ve Erhan beyin çaylarını içip hoş bir atmosferde hasbihâl ettik. Kendilerine misâfirperverliklerinden dolayı tekrar teşekkür ediyorum. Gazetemizden ayrılmadan önce değerli Erhan Beye ailecek nerde yemek yiyebileceğimizi sorduk. Kendileri de bize Millet Bahçesi’nin gözdelerinden biri olan Kırkikindi'den bahsetti.

Hatta arayıp bizim için yer bile ayırttılar sağ olsunlar.Erhan bey ile vedâlaşıp gideceğimiz istikâmete doğru navigasyonumuzu ayarladık ve Kırkikindi'ye doğru yol almaya başladık.

Varacağımız istikâmete ulaşmış, aracımıza da yer bulmuş ve heyecanla birinci mihenk taşı konumunda olacak olan Kırkikindi'ye doğru ilerledik.

Hakîkaten "Kırkikindi Restaurant" daha dışarıdan insanı etkiliyor, yaklaştıkça da hayranlığın artıyordu.

Çünkü bu restaurant insanı eskiye yâni Selçuklu ve Osmanlı mimârisine doğru çekiyordu

Gerçekten bu görsellikten etkilenmemek elde değildi. Sanki tarihin merdivenlerine tırmanıyor ve kendinizi tarihi resepsiyon da buluyorsunuz, yok yok hattâ sizi kapıda bile karşılıyorlar. Daha sonra sizi en müstesnâ yere, size en uygun olan köşeye götürüyorlar. Masanıza yerleşirken bile iç atmosferin dizaynına dalıyor ve seyre doyamıyorsunuz. Restaurantımızın güzide garsonları sizi önce hoş tebessümleri ile kucaklıyorlar, daha sonra size mutfaktaki ayrıcalıklarından bahsediyorlar, arzu ederseniz size menüyü en fasih bir şekilde anlatıyorlar ve sizin seçiminizi kolaylaştırıyorlar. Siparişler beklenirken bizlere sirkeli limonlu ve ballı suyu ikrâm ediyorlar.

Çünkü bu karışım midenin sindirimini daha rahat sağlıyor ve yediklerinizden daha fazla lezzet alıyor ve damaklarımızda tatlar bırakıyormuş. Hakikaten menüyü incelediğimizde Selçuklu ve Osmanlı mutfağını günümüz tatlarına uyarlandığını gördük ve bizzâtihi tadarak bu anlatılanları hissettik. Namazlarımızı kılmak için ve hoş bir atmosfer oluşturmuşlar. Genişce divân döşeli sohbet salonu misâfirlerin hizmetine sunulmuş, yemekten önce ve sonra bu salondan da istifâde edebiliyorsunuz.

Hoş bir şekilde karşılandığınız gibi, hoş bir şekilde de uğurlanıyorsunuz Kırkikindi Restaurantından... Ayrıca Kırkikindi'nin bir de kafeterya bölümü var, üstelik çok güzel oluşturulmuş bu kafeteryada da yine tarihi koklayabiliyor, farklı hafif lezzetleri tadabiliyorsunuz. İkinci mihenk taşımız ise Âlâ Bâlık Retaurant'tır. Meram da bulunan Âlâ Balık Restaurant kendisine yaklaştığımız da ruhları dinlendiren yeşili ve gönülleri rahatlatan suyuyla kucakladı. Daha sonra hoş görselliğe sahip bahçesiyle nice misâfirleri ağırladığını biz oraya vardığımız da görmüş ve şâhit olmuştuk. Biz ise târihi bir mekân şeklinde oluşturulan Âlâ Balık Restaurat’ın içerisinde olmayı tercih ettik. Hakiketen Âlâ Balık Restaurant’ta ince detaylar detaylıca düşünülmüş ve misâfirlerine dünü ve bugünü sanki cem etmişler, bir etmişler. İşte biz balıklarımızı ve yemeklerimizi böyle bir atmosferde sipâriş ettik. Değerli kardeşlerim, hijyenik ortam buralarda, personel profesyonelliği bu mekanlarda, görsellik ve lezzetler inanın bu nezih ortamlarda. Üçüncü mihenk taşı ise Palize Kahvaltı salonudur.

Gazeteci olan Gülşen Yılmaz Çopur yeğenim bana çok ama çok güzel olan, ailecek beğendiğimiz bir kahvaltı salonunu, kahvaltı restarantı da diyebileceğimiz bir salonu bize takdim etti, bize söyledi. "PALİZE" Karatay Belediyesi’nin karşısında bulunan, tarihi buğday pazarının içerisinde yer almaktadır.

Hakîkaten bravo, hakîkaten tam bir mihenk taşı olmuş mâşaallâh. Ey Konyalı hemşerilerim, ey Konya'ya gidecek olan cân kardeşlerim, lütfen damakların bu üç mihenk taşını mutlakâ keşfedin, inanınız bu keşfiniz sizin hayrınıza olacaktır. Palize Kahvaltı Salonu’nda fırını ve ustası gözünüzün önünde, tahinler gözünüzün önünde çekiliyor. Konya'nın dünümüzden bu günümüze kadar gelen tatlarını, kahvaltılıklarını gerçekten önünüzde görebileceksiniz, inânın bu sofralar kaçırılmaz, bu damak lezzetleri unutulmaz. Gördüğüm ve öğrendiğim kadarıyla bu üç mihenk taşı konumundaki restaurantlarımız Konyamızdaki belediyelerimize âittir. Bu vesileyle hem bir Konyalı olarak, hem de bu ülkenin bir ferdi olarak, mihenk taşı konumundaki bu restaurantlara emeği geçen âmirinden memuruna, valisinden belediye başkanına, şefinden garsonuna, görüneninden görünmeyenine, demem o ki emeği geçen her bireyi ayakta alkışlıyor ve sizleri cânı gönülden tebrik ediyor selamlıyorum. Ayrıca Cumhuru Reisimiz sayın Recep Tayyip Erdoğan Bey

Millet Bahçesini ülke evlatlarına, Konyalımıza kazandırmış ve nice güzelliklere de vesile olmuştur, Allâh kendilerinden râzı olsun.

Anadolu’da Bugün Gazetemiz hoşlukları en güzel şekilde dile getirmeye devam edecek. Haklının nefesi, haklının dili, haklının tercümanı Anadolu’da Bugün en doğru şekilde haberlerinizi vermeye devâm edecek inşaallâh. Anadolu'da Bugün Gazetesi'nin emektarlarını ve okurlarını saygıyla selamlıyoruz efendim. Bir dahaki bilgi akışında görüşmek arzusuyla değerli bilgi yolcuları.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Yolcu Aziz Kaya Arşivi
SON YAZILAR