Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Seydişehir seçimleri de çetin geçecek

Seydişehir seçimleri de çetin geçecek

Siyasete kaldığımız yerden devam edelim. Geçtiğimiz gün Akşehir’de olabileceklerden bahsetmiştim. Bugün de gelin Seydişehir’e bir bakalım. Ak Parti adına mevcut başkan Mehmet Tutal görevi 31 Mart’ta bırakıyor. Çünkü Ak Parti Seydişehir’de Seydişehir İHH’da yönetici olan ve aynı zamanda TÜGVA Seydişehir Temsilcisi olan Abdülmuttalip Demirel’i aday gösterdi.

Ak Partililer bu konuda çok mutlu değiller. Bir kısım, mevcut belediye başkanıyla gidilmesi gerekliliğini belirtiyorlar. Böyle düşünenlerin kendilerine göre haklı sebepleri bulunmakta. Bu seçimin çetin geçeceğini yeni adayla çıkmanın birçok handikabı olacağını söylüyorlar. Kendilerine göre haklı olabilirler. Nedenine bakalım şöyle:

Seydişehir aynı zamanda CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş’ın memleketi. Dolayısıyla CHP, milletvekilinin memleketine asılacaktır. Seydişehir’de zaten bir sol taban bulunmaktadır. Bu tabanı derleyip toparlayabilirse CHP’nin seçimi de alması hiç zor olmaz. Buna dayanarak CHP burada güçlü bir aday çıkardı. Harita Mühendisi olan Hasan Ustaoğlu’nun Seydişehir’de bir karşılığı bulunmaktadır. Ve adaylık tanıtımında CHP’lileri bir araya getirerek birlik ve beraberlik sinyalini de verdi.

Seydişehir’de bir gelişme daha oldu. Ve de Seydişehir eski Belediye Başkanı Abdülkadir Çat DP’den aday olduğunu açıklamış. Başkan Çat, iyi bir MHP’li olarak bilinir. Aynı zamanda Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu’nun önceki seçimlerde başkan yardımcılığı görevini de üstlenmiştir.

Seydişehir’de 3 aday da oldukça güçlü gözüküyor. Ama ancak biliyoruz ki bunlardan sadece birisi belediye başkanı olacak. Kesinlikle üçünün de başkan olma şansları var. Ak Partililer ve MHP’liler firesiz olarak Demirel’e oy verirlerse Ak Parti adayı kazanır. Ama Ak Parti ve MHP seçmeni ayrışırsa; mesela MHP seçmeni kendi “ülküdaşı” Çat’a oy vermeye kalkarsa, CHP’nin adayı da DP’nin adayı da kazanabilir. Hatta DP ve Ak Parti yarışırken CHP aradan çıkıp belediye başkanlığı ipini göğüsleyebilir.

Mevcut belediye başkanıyla seçime gitmek işte burada önem arz ediyor. İster istemez herkesin mevcut belediye başkanıyla işi olmuştur. Yani mevcut Belediye Başkanı Mehmet Tutal gerek Ak Parti seçmenini gerek CHP seçmenini gerekse de diğer partilerin seçmenini iyi tanımaktadır.

Şöyle bir somut örnek vereyim. Bizler vatandaşlar olarak kendi menfaatlerimizi ön planda tutarız. Konuşurken “mangalda kül bırakmayız” ama iş icraata geldiğinde bakış açımız değişir. Mesela gece gündüz Ak Parti’yi eleştiren bir CHP’linin Ak Parti’den bitecek bir işi olduğunda hiç duraksamadan Ak Partili birinden yardım ister. Bunun tersi de çok olmuştur. Hele belediye başkanlarında bu durum çok daha yaygındır. Seydişehir’de diğer partilerden de birçok kişinin belediyeyle işi olmuştur ve de belediye bu işleri doğal olarak partisine bakmadan çözmüştür. İşte seçim olmadığı dönemde partili-partisiz birçok kişinin işine yardımcı olan belediye başkanı, seçim dönemi geldiğinde bu sefer o partili-partisiz yardım isteyenlerden destek ister. Ve de genelde belediye başkanının yaptığı yardım konusunda memnun olan vatandaş da belediye başkanına destek verir. Ancak yeni çıkacak aday bu konuda şanslı olmaz.

İlçelere baktığımız zaman çoğu seçilen belediye başkanı muhakkak ki başka bir partinin tabanının seçilen belediye başkanına yönlenmesiyle seçilmiştir. Bu konuda başkanın tanınıp biliniyor olması da çok büyük önem gösterir. Ve de mevcut belediye başkanı aynı zamanda tanınan başkandır.

Bu durumda da genelde “hizmet etmedi”, “ilgilenmedi”, “bir şey yapmadı” gibi savunmalar vardır. Ama bu savunmalar hiç de doğru değildir. Yine bizim vatandaşımızın yapısına baktığımızda ne başkanı olursan ol ağzınla kuş tutsan eleştirilerden kurtulamazsın. “Başkansan seni kötülemek zorundayız”.

Şimdi net olarak konuşmak gerekirse Seydişehir’de Ak Parti ile CHP arasında bir yarış olacaktır. Aynı zamanda sağ partiler burada oldukça bölünecektir. Gerek Başkan Çat, gerek diğer sağ parti adayları sağ oyları bölecektir. Ama Seydişehir’de son dönemlerinde en birlik ve beraberlik içinde seçime giden bir CHP bulunmakta.

Dolayısıyla burada seçim çok kolay geçmeyecek. Bir de son birkaç gündür Eti Alüminyum’da yaşanan gelişmeler Ak Parti için işi biraz zora sokacaktır. Sanırım mevcut başkanla devam edilseydi acaba daha mı iyi olurdu diye de düşünemeden edemiyorum. Hayırlısı; bakalım sonuç ne olacak.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR