Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Konya’da YRP gerçeği ve başkan adayları

Konya’da YRP gerçeği ve başkan adayları

Dün Yeniden Refah Partisi Konya İl Teşkilatı bir basın toplantısıyla Konya merkezdeki 4 adayını tanıştırdı. Normalde hayatta da yeni biriyle tanıştığınız zaman öncelikle dış görünüşe bakarsınız. Fiziki olarak nasıl olduğunu incelersiniz. Ondan sonra da konuşma, tavır-davranış ve psikolojisi sizi ilgilendirir. İşte bu tür yazılarda da öncelikle “masanın başında” oturanların fiziksel olarak nasıl gözüktüklerine daha sonra da konuşması, tavır ve davranışı ve de psikolojik yarattığı algı incelenir.

Basın toplantısında oturduğumuz zaman İl Başkanı Temel Peker ortada sağ tarafında Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Köseoğlu, onun yanında Selçuklu Belediye Başkan adayı Ali Kemal Kara, sol yanında Karatay Belediye Başkan adayı İsa Gökhan Duysak ve onun yanında da Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Özerdem bulunmaktaydı.

İl Başkanı Temel Peker genelde alışık olduğumuz biçimde kıyafetine gayet özen gösteren karşısındakine de saygıda kusur etmeyen bir tarzla yine karşımızdaydı. Adaylar da her biri sözleşmiş gibi gayet işini ciddiye alan, tabiri caizse “lacileri” çekmişlerdi.

Şimdi buraya kadar belki size “Rus Dünya Klasikleri” okur gibi bir hava vermiş olabilirim ama bunun neden önemli olduğunu açıklayınca hak vereceksiniz. Daha önceki yazılarımda da belirtmiştim; Konya’da muhalefet partileri “laf olsun diye aday çıkarıyorlar” demiştim. Şimdi aday görüşmelerinde bu durum o kadar ortaya çıkıyor ki, mesela parti rica etmiş birisine o da kabul etmiş, aday olmuş. Böyle ısmarlama bir aday kendi alışkanlıklarını değiştirmiyor bile. Yani adam kotla gezen bir adamsa “yahu basın önüne çıkıyorum bir takım elbise giyeyim de, kravat takayım” gibi bir düşünce içerisine girmiyor. Yani kendince “yahu ne gerek var zaten görev savıyoruz” diye düşünüyor sanırım. İşte kılık-kıyafetteki ciddiyet bu nedenle çok önemli bir durum ortaya çıkarıyor. Yeniden Refah Partisi bu yönüyle bir artıyı ilk etapta kazanıyor.

İkinci aşama hitabet aşaması. Önce İl Başkanı Peker, sonra da sırasıyla Büyükşehir, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediye başkan adayları hitap ediyorlar. Başkan Temel Peker zaten malumunuz Konya’da koskoca bir firmanın CEO’su. Yani onun hitabetle ve derdini anlatmakla ilgili sorunu olmayacağını biliyoruz. Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Köseoğlu, yine yaşları bize denk olanlar çok iyi bilecekler, yöneticilik konusunda kendisini kanıtlamış ve gerçekten belediyecilik konusunda da çok bilgi ve söz sahibi bir isim. Zaten Konyaspor başkanlığı yaptığı dönem bile başlı başına bir örnek temsil eder.

Karatay Belediye Başkan adayı İsa Gökhan Duysak her şeyden önce bizim meslektaş bir kardeşimiz. Yıllarca basın camiasının içerisinde Türkiye’nin ilk özel televizyonlarından, hatta ilk özel televizyonu Sun TV’de emek vermiş bir aile ve o ailenin bir ferdi.

Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Özerdem zaten önceki dönem YRP il başkanlarından çok çalışkan ve değerli bir arkadaşımız.

Burada bir tek benim şahsen tanımadığım Selçuklu Belediye Başkan adayı Ali Kemal Kara vardı. Ve onun konuşmasını iki kat bir dikkatle dinledim.

Şimdi konuşmalar bittiğinde şunu çok bariz görüyorsunuz ki, adaylar derslerine çok iyi çalışmışlar ve kazanmak için ortaya çıkmışlar.

Önemli birkaç konuya da değinmem gerekiyor. Mesela Meram Belediye Başkan adayı Özerdem, Meram’da Organize Sanayi Bölgesi yapılması gerekliliğine işaret ediyor. Meram Belediyesi’ni aldıklarında sanayi bölgesi oluşturacaklarını belirtiyor. Bence önemli bir ayrıntı.

Yine örnek olarak vereyim. İl Başkanı Temel Peker çok açık ve net bir şey söyledi. “Konya’ya metro ihtiyaç değildir. Biz raylı sistem ağıyla tüm Konya’yı dolaşacağız” dedi. Bence de çok doğru bir projedir. Metroyla falan zaman kaybedileceğine şimdiye mesela sanayi bölgesine bir tramvay hattı yapılabilirdi. Ayrıca bir de Başkan Peker sanayi bölgesi arkasında –ki arsaları bile kontrol etmişler- sanayide çalışan gelir seviyesi düşük işçiler için uygun evler yapacaklarını anlattı.

Tabii ki “ticaret kafası” siyasette çok daha vizyonel olmaktadır. Bunu kabul etmek lazım. Tabii tüm anlatılanlara burada yer vermem mümkün değil ama sadece önemli gördüklerime değinmeye çalıştım. Ama en azından vizyon için bir fikir edinilmesi açısından önemlidir diye düşünüyorum.

YRP Konya Teşkilatı’nın çok güçlü bir yönetimle çok sağlam ve başarılı insanlardan oluştuğunu daha önce yazmıştım. Şimdi bu kişiler yerel iktidarı alacaklarını ve bunun için de gece gündüz çalıştıklarını söylüyorlar. Sahada bir YRP çalışması olduğunu görmek mümkün. Ve de seçmende de YRP’ye karşı bir ilgi gözükmekte. Dolayısıyla seçim sonucu ne olur bilemem ama bu dönemin yıldız parlayan partisinin YRP olacağını söylemek sanırım yanlış olmaz.

Bir de daha evvel yazmıştım; Ak Partili seçmen kendi teşkilatına nedense oy vermek istemiyor. Ve Ak Partili seçmende “nasıl olsa Ak Partili adaylar kazanır, ama yüzde 70’le kazanmasınlar, yüzde 50’yle kazansınlar” diye bir algı oluşmuş durumda. Ama bu algının getireceği sonucu kestirmek bazen çok zor olur. Sonuçta seçmen “Ak Parti’nin oyunu düşürelim” derken yerel iktidarı da değiştiriverirse şaşırmamak lazım.

Dolayısıyla Konya’da Ak Parti’nin dışında bir YRP gerçeği oluşmuş durumda. Zaten diğer partiler daha önce de yazdığım gibi sadece görevlerini yapacaklar. Seçim sonucunu bile merak ettiklerini sanmıyorum.

Bu şartlarda nasıl bir sonuç olacağını az daha bekleyip hepimiz göreceğiz.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR