Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Ereğli il olacaktır

Ereğli il olacaktır

Geçtiğimiz Cuma günü Cumhur İttifakının tüm ilçe adayları açıklandı. 6 ilçe bilindiği üzere MHP tarafından aday gösterildi. Geriye kalan 25 ilçe ve Büyükşehir Belediyesi de Ak Partili adaylarla temsil edilecek.

25 ilçenin 3 tanesi bilindiği üzere merkezdeki ilçeler. Yani Karatay, Meram ve Selçuklu ilçeleri. Geriye kalan 22 ilçeden 9’unda isimler değişti. Bu da Hükümet Partisi Ak Parti’nin belediye başkanlarının yaklaşık yüzde 41’i değiştiğini belirtiyor.

MHP 6 ilçede aday gösterdi. Bu ilçeler; Halkapınar, Emirgazi, Doğanhisar, Akören, Çumra ve Ereğli.

Bu ilçeler içerisinden kaç tanesini MHP kazanabilir bilmiyorum ama burada Ereğli’nin yeri ayrı tutulmalıdır. Neden ayrı tutulması gerektiğini açıklamaya çalışayım.

EREĞLİ İL OLMALIDIR

Konya bilindiği üzere yaklaşık 42 km2’lik bir yüzölçümüne sahiptir. Daha basit bir anlatımla örnek vereyim Halkapınar ilçesiyle Çeltik ilçesinin arası yaklaşık 350km’dir. Veya Taşkent ile Kulu ilçeleri arası yaklaşık 300km’dir. Bu bir şehir için çok afaki bir büyüklüktür. Bu büyüklük sadece Türkiye’nin en büyük şehri hangisidir sorusuna cevap olmak adına ya da “Konya’nın yüzölçümünden küçük bir Hollanda ülkesi…..” cümlesini kurmak için bir anlam ifade etmektedir. Bunun dışında gerisi anlamsız büyüklüktür.

Bana sorarsanız Akşehir ve Seydişehir ilçeleri de il olmalı ve ülkenin büyümesine hizmet etmelidirler. Ama tabii ki Ereğli’yi bu iki ilçeden de farklı kılan Ereğli’nin gerçekten il olma şartlarını Türkiye’deki birçok şehre göre çok daha fazla taşıyor olmasıdır.

Ve en sonunda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Ereğli’nin hakkını verdi ve Ereğli’nin il olacağını belirtti.

Malumunuz bugün ülkede iki kişinin sözü gayet muteberdir ve sonuçta bu sözler yerine gelir. Birincisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’sa ikinci isim de Devlet Bahçeli’dir. Dolayısıyla Ereğlili olarak hiç şüphemiz yoktur ki, seçimlerden sonra Ereğli il olacaktır ve de seçilen belediye başkanı da Ereğli ilinin ilk belediye başkanı olacaktır.

Mevcut Belediye Başkanı Hüseyin Oprukçu tekrar Cumhur İttifakı’nın MHP kanadından adaydır. Ve de şunu kabul etmek gerekir ki en güçlü adaydır.

Başkan Oprukçu 2009 yılındaki yerel seçimlerde MHP’den Ereğli Belediye Başkanı seçilmiştir. 2009’da Ak Parti’nin de en güçlü olduğu dönemde (malum o zaman Cumhur İttifakı yoktu) MHP’den aday olup 20 bin civarında oy alarak belediye başkanı seçilmişti. Ak Parti’nin o dönemde oyu 18 binde kaldı. CHP’nin oyu da o dönemde 13 bin civarındaydı.

2014 yılı yerel seçimlerinde yine MHP’nin adayı olarak seçime giren Oprukçu, Ak Parti oyunu yüzde 34’ten yüzde 42’ye çıkarmasıyla seçimi kazanamadı. Bu arada CHP’nin oyunun da yüzde 25’ten yüzde 15’e düştüğünü belirteyim. Ancak Oprukçu her şeye rağmen oyunu yüzde 34’ten 39’a çıkarmayı başarmıştı. Bu yüzdeleri özellikle veriyorum ki oyların nerelere nasıl dağıldığının değerlendirmesini de yapabilelim.

2014-2019 yılları arasında her ne kadar belediye başkanlığını kazanamamış olsa da Başkan Oprukçu belediye görevine Adana Büyükşehir Belediyesinde devam etti.

2019 yılında Cumhur İttifakının adayı Ak Parti kanadından belirleneceği kararı üzerine Ereğli halkının teveccühüyle tekrar aday oldu. Ereğlililerin çoğunlukla desteğiyle bu sefer Bağımsız aday olarak seçimi tekrar kazandı. Yüzde 36 oy alırken Ak Parti yüzde 31’de CHP de yüzde 27’de kalmıştı.

EREĞLİ’DE OPRUKÇU RÜZGARI

Yani Ereğli’de 1980’li yıllarda nasıl bir Ali Talip Özdemir rüzgarı varsa 1990’lı yılların ortalarından itibaren de Ereğli’de bir Hüseyin Oprukçu rüzgarı sürmektedir. Dolayısıyla beğensek de beğenmesek de, sevsek de sevmesek de Ereğli’ye hizmet vermiş bir isim olarak Ereğli’nin il olduktan sonraki ilk Belediye Başkanı olarak hizmet vermek istemesi gayet doğal ve haklı bir istek olacaktır.

Bunun başka bir bakış açısı da MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin aday gösterdiği Cumhur İttifakı’ndan MHP’li bir adayın seçimi kazanması Ereğli’nin il olması konusunda bir aksaklık yaşanması durumunda Ereğlilinin hesap soracağı bir mercii olarak MHP’li Belediye Başkanı çok adil bir durum olacaktır.

Ereğlili, il olmak için kararının ve talebinin arkasında durmalıdır ve takipçisi olmalıdır. Bu seçimde belki de en önemli odak noktası bu olmalıdır.

Bu arada zaten seçimlerin gidişatını adayların muhalefet tarzından değerlendirebiliyoruz. Normalde seçimlerde en güçlü olan mevcut belediye başkanıdır. Buna bağlı olarak YRP’nin adayı Özkan Özgüven kendisine rakip olarak gördüğü için MHP adayı Hüseyin Oprukçu’nun icraatlarını eleştirmektedir. Ama CHP Adayı Umut Akpınar ne hikmetse muhalefetini YRP adayı Özkan Özgüven’e karşı yapmaktadır. Adayların tavrına da bakınca seçimin zaten MHP ile YRP arasında geçeceği gözükmektedir.

Burada CHP seçmeninden alınacak oy sonucu belirleyecektir. CHP seçmeni her ne kadar Özkan Özgüven’i kendisine yakın görse de CHP adayının da, Özgüven’in de “Bekdik” olması rekabet de yaratacaktır. Buna göre İvriz Öğretmen Lisesi mezunu olan Oprukçu’nun CHP seçmeniyle daha yakın olduğu gözükmektedir. Aynı zamanda Ereğli’nin il olma projesinin takipçisinin kim olacağı da Ereğli seçmeninin yönünü belirleyecektir.

Belediye Başkanlarının yüzde 41’inin değiştiği Ak Parti’de Ereğli üç aşağı beş yukarı belli de diğer ilçelerde neler olacak onları da zaman içerisinde hep beraber değerlendireceğiz.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR