Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

Stresli dönemlerde beslenmeye dikkat

Stresli dönemlerde beslenmeye dikkat

Stres, modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. İş yoğunluğu, aile sorumlulukları, sosyal baskılar ve diğer faktörlerin stres seviyelerini artırabilir. Bu durumda, sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürebilmeyi elden bırakmamak gerekir.

Dengeli Beslenme: Stres altında vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin oranlarını almak önemlidir. Protein, karbonhidratlar, sağlıklı yağlar ve lif bakımından zengin bir beslenme, enerji seviyelerinizin artmasına yardımcı olabilir.

Antioksidanlar: Stres, vücutta serbest radikallerin artması neden olabilir. Bu nedenle, antioksidanlarla zengin besinler tüketilmekte oluşan serbest antioksidanların oluşturdukları zararı azaltacaktır. Renkli meyveler, sebzeler, yeşil çay gibi besinler antioksidan bakımından zengindir.

Probiyotikler: Bağırsak sisteminiz stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Probiyotikler, betin-bağırsak aksının düzgün çalışmasına yardımcı olur. Özellikle eksikliğinde depresyona neden olmaktadır. Yoğurt, kefir, lahana turşusu gibi fermente gıdalar probiyotik açıdan zengindir.

Omega-3 Yağ Asitleri: Omega-3 yağ asitleri, stresin azaltılmasında yardımcı olabilir ve beyin sisteminde yer alır. Beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlayan Omega-3 sağlıklı düşünmeyi de desteklemektedir. Omega-3 somon, ceviz, chia tohumları gibi gıdalarda bulunurlar.

Şeker ve Kafein Kontrolü: Şekerli yiyecekler ve kafein, stres oluşumunu artırabilir. Aşırı kafein uyku sistemini bozabilmektedir. Düzensiz uyku gece salgılanan hormonların az veya hiç salgılanmamasına neden olmaktadır. Yenilenmeyen vücut ertesi güne daha yorgun kalkmakta ve bir kısır döngü haline gelmektedir. Şekerli yiyecekler kan şekerini ani yükseltip düşürmeye neden olmaktadır. Bu durum ruh halinde dalgalanmalara neden olabilir. Ayrıca fazla şeker tüketimi bağırsakta zararlı (patojen) bakterilerin artmasına neden olmakta ve probiyotikleri azaltmaktadır. Azalan probiyotik strese ve daha sonrasında depresyona girmeye neden olmaktadır. Bu nedenle bu tür gıdalardan kaçının veya tüketimlerini sınırlayın.

Hidrasyon: Yeterince su, vücudunuzun stresle başa çıkma kabiliyetini artırabilir. Ayrıca susuz kalmış vücut fonksiyonlarını tam anlamıyla yerine getiremez ve yenilenemez. Aşırı susuzluk baş ağrısına, baş dönmesi, hafıza bulanıklıklarına neden olmaktadır. Bu yüzden günde en az 8 bardak su içmeye özen gösterin.

Küçük, Sık Öğünler: Büyük öğünler yerine gün boyunca daha küçük ve sık yiyecekler tüketmek kan şekerinizi dengede tutar ve enerji seviyenizi dengeli yükselterek daha fazla yemeyi engeller.

Sonuç olarak, iyi bir beslenme vücudunuzun stresinin daha iyi başa çıkması yardımcı olabilir.

Sağlıklı Günler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi
SON YAZILAR