Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

Ödem oluşumu ve tedavisi

Ödem oluşumu ve tedavisi

Ödem, farklı sebeplerden kaynaklı vücudumuzda oluşan şişkinliktir. Eller, ayaklar, bacaklar gibi vücudun farklı yerlerini etkileyebilmektedir. Tedavisi klinik duruma bağlı olarak değişmektedir. Fakat hastalığa bağlı olmayan ödemi evde geçirmek mümkündür.

ÖDEMİN NEDENLER

Kalp yetmezliği, hipertansiyon, sepsis, beyin hasarına, böbrek hastalığına bağlı olarak gelişebilir. Yanık ve tramva durumlarında bölgesel ödem olabilmektedir. Ayrıca fazla miktarda tuz, turşu, sos, hazır çorba gibi besinlerin tüketimine bağlı olarak da vücutta ödem oluşabilmektedir. Tuz, turşu, hazır çorba, soslar ve paketli gıdalarda fazla miktarda sodyum bulunmaktadır. Vücuda fazla miktarda alınan sodyum ile damar içerisinde sodyum-potasyum dengesi bozulmaktadır. Bu dengenin bozulması ile kılcal damarlardan sıvı sızmaktadır. Sızan sıvı o bölgede birikmekte ve bölgesel ödeme neden olmaktadır. Ödemin en büyük belirtisi bölgesel şişkinlik ve buna bağlı olarak deride gerginlik oluşmasıdır. Ödem olan bölgeye birkaç saniye parmak ile basıldığında çukur oluşmaktadır.

HAREKETSİZLİK ÖDEME NEDEN OLUR

Hareketsiz yaşam vücutta kan akışını yavaşlatmaktadır. Yavaşlayan kan akışı özellikle bacak ve ayaklarda birikmekte ve şişlik oluşturmaktadır. Uzun yolculuklarda ayaklarda oluşan şişkinlik hareketsizlik kaynaklanmaktadır. Yani ödem sadece beslenme ve hastalığa bağlı oluşmamaktadır.

ÖDEM VARSA SU İÇİNİZ

Vücudumuz vitamin ve mineral eksikliğinde tepki oluşturmaktadır. Özellikle az su içmek ödemin en büyük belirtisidir. Günlük tüketilmesi gereken su kişiden kişiye göre değişmektedir. ‘’ Güncel kilo x 35 ml ‘’ formülü ile tüketmeniz gereken suyu hesaplayabilirsiniz. Örneğin 50 kilo olan bir kişi günlük 1,750 ml su içmelidir. Ayrıca idrar rengi ile vücutta suyun eksik olduğunu anlamak mümkündür. İdrar rengi kahverengi ve turuncu ise aşırı susuzluk, sarı ise susuzluk, çok açık sarı ve beyaz ise idealdir. Ödem atmak için potasyumu artırın. Vücutta potasyum artışı ödem oluşumuna neden olan sodyumun atımını kolaylaştırmaktadır. Ödem oluşmaması için sodyum-potasyum oranı çok önemlidir. Ülkemizde bu oran oldukça yüksektir. Ispanak, maydanoz, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagil, kuru meyve, muz, erik, kayısı, avokado gibi potasyumdan zengin beslenmek sodyum atımına yardımcı olacaktır. Fakat böbrek hastalığı olan kişilerin potasyum tüketmesi sakıncalı olabilmektedir. Bu yüzden doktora veya diyetisyene danışmaları gerekmektedir.

EVDE HAZIRLAYABİLECEĞİNİZ ÖDEM ÇAYI MALZEMELER;

4 adet kabuklu limon,

1 çubuk tarçın,

Kurutulmuş ananas kabukları

12 bardak su

Tüm malzemeleri tencereye koyduktan sonra kaynamaya bırakınız. Kaynadıktan 15 dakika sonra yarım yemek kaşığı taze zencefil rendesi ve bir yemek kaşığı kiraz sapı ekleyip 5 dakika daha kaynamaya bırakınız. Ocaktan aldıktan sonra 2 saat bekletiniz. Daha sonra süzünüz ve cam bir kapa koyunuz. Buzdolabında saklayarak tüketiniz.

Sağlıklı Günler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi