Arkadaşlığın önemi
Dünya gezegeninde beraber yaşayan insanlar arasında çeşitli sahalarda çok yönlü ilişkiler vardır. Bu ilişkiler topluluğundan biri hatta en önemlisi, adam gibi arkadaşlık ilişkisidir.
Bir kimse kendini tanımak istiyorsa arkadaşına baksın. Çünkü dostluk ve arkadaşlık yaptığı kişi aynadaki görüntüsüdür.
İnsanın kendisiyle zıt ahlâklı, zıt fikirli kişilerle arkadaşlık etmesi, uzun müddet beraber olması mümkün değildir. Mutlaka bir gün son bulacaktır. Hem de büyük bir hayal kırıklığı ile son bulacaktır. Çünkü çok gönüllerde böyle yıkımlar olmuştur.
Bir Atasözümüz de arkadaşını söyle kim olduğunu söyleyeyim denilmiştir. Yanlış arkadaş seçimi, yanlış çevre seçimi çok büyük sıkıntılara büyük rahatsızlıklara ve hatta felaketlere sebep olmaktadır.
Bugün toplumu kasıp kavuran çirkin olaylar, terör, vahşet, ahlâk ve din dışı, insanlık dışı olaylar kötü çevrenin, kötü ortamın neticesidir.
Arkadaşlık ilişkileri menfaate dayalı değil, yalnız Allah rızası için olmalıdır.
Kişisel menfaatler için kurulan arkadaşlık kısa bir zaman içinde dargınlığa, düşmanlığa dönüşebilir.
İnsani değerler ve ahlaki ölçüler çevresinde gerçekleşen arkadaşlık ilişkileri ise, zaman zaman gevşemeler olsa bile, eski dost düşman olmaz düşüncesiyle asla kopma noktasına gelmez
Arkadaşlık ilişkilerinde, kişi arkadaşını kendi yerine koymalıdır.
Yani kendisi için beğenip sevdiği şeyleri. dost ve arkadaş edindiği kişi için de beğenmeli, lâyık görmelidir.
Arkadaşını kendisine tercih etmek ise arkadaşlık ilişkilerinin en yüksek mertebesidir. Onun düşünce ve fikirlerine saygı göstermeli, yanlış düşünce ve fikirleri varsa onları yine aynı samimi duygular içerisinde düzeltmeye çalışmalıdır.
Kişi arkadaşını; önemsediğini, ciddiye aldığını, çok içten bir sevgi duyduğunu, sırdaş olduğunu hissettirmelidir. Hatta yeri geldiğinde bunu sözlü olarak ifade etmelidir.