Nihal Şahsenem Akköse

Nihal Şahsenem Akköse

Sevgi nedir bilmiyoruz

Sevgi nedir bilmiyoruz

Sevgiyi çoğu insan şiddet veya hakaret olarak algılıyor. Bunun temel sebebinin çocukluktan geldiğine inananlardanım. Aile çocuğu nasıl yetiştirirse çocukta büyüdüğünde gelecek nesillere o şekilde aktarım yapacaktır. Çocuklara sevgiyi şiddet ile verirseniz o çocuk bu durumu şiddet sevgidir olarak algılayacak. Ama ailenin yanında, çizgi filmlerin, çocuklara izletilen dizilerin etkili olduğunu da göz ardı edemeyiz.

Televizyonda yayınlanan her genel izleyici içerik aslında genel izleyici için uygun olmayabilir. Çocukların zihinsel algıları biz yetişkinlerden çok farklıdır. Bu sebepten şiddeti gördüğünde onu nasıl algılayabileceği konusunda kesin bir kanıya varabilmemiz mümkün değil.

Şiddete tanık olduğunda, anında bir tepki vermeyebilir. Hafızasında veya belleğinde kayıt altında tutar. İlerleyen dönemlerinde veya ileriki yaşlarda bu bellek açığa çıkar ve tepki göstermeye veya harekete geçmeye başlar.

Çocuklara bu sebeplerden ne izlettiğimize dikkat etmemiz gerekir. Çocuklara bir şeyler izletmek yerine onlar ile oyun oynamak veya onlara kitap okumak daha etkili olabilir. Çocuğunuz veya çocuklar ile oyun oynamak size de ruhen fayda sağlayacaktır. Sizi çocuk oyunları ile meşgul olmak rahatlatacak ve bir süre hayat sorunlarından uzaklaşmanıza yardımcı olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nihal Şahsenem Akköse Arşivi
SON YAZILAR