Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Öncelik nitelikli eleman

Öncelik nitelikli eleman

Konya sanayisi ülkemizin önemli sanayilerinden biridir. İrili ufaklı bir çok sanayi bölgelerinde  her gün binlerce kişi ekmeğini kazanmaktadır. Konya aynı zamanda en fazla ihracat yapan 20 il içerisinde yer almaktadır. Özellikle tarım aletleri, makine ve katma değer artırıcı işyerlerinde yüksek istihdam göze çarpmaktadır.

 

Dün sanayi sitelerinde yaptığım bir çok ziyarette sanayicilerin en büyük ihtiyacının çalışan eleman bulamamak olduğunu gördüm. Tezgahların çalışabilmesi ve üretim yapılabilmesi için nitelikli elemana ihtiyaçlarının olduğunu ısrarla söyleyen işverenler, en büyük sıkıntılarının ve ihtiyaçlarının iyi eğitilmiş, işini seven ve işine sebat eden eleman bulamamaktan yakınmaktalar.

 

Mesleki eğitimin ara insan gücü için çok önemli olduğunu vurgulayan işverenler, bu sorunu çözmeden diğer sorunların çözülemeyeceğini de özellikle ifade ettiler. Bunun sadece iktisadi değil, sosyal bir mesele haline geldiğini söyleyerek, mesleki eğitim kadar mesleki yeterliliğinde gerekli olduğunun altını çizdiler.

 

Sanayi kuruluşlarında mühendisten daha fazla iyi eğitilmiş tekniker ve teknisyenlere ihtiyaçları olduğunu söyleyen işverenler,"Şunu unutmamak lazım, yaşamanın şartı üniversite mezunu olmak değildir. Bugün ilimizdeki sanayicilerin birçoğu teknikerlikten gelmektedir. Önemli olan bir işin nasıl yapılacağını bilmektir" diyerek isteklerini dile getirdiler.

 

Üniversite mezunlarının hemen masa başı isteklerini hayretle karşılayan işverenler, “bir kere insan kendini ispat etmeli. Yaptığı işi en iyi şekilde yapmalı. Başarılı olmalı ki, işveren bu elemanı kaybetmemek adına bir şeyler yapmalı. Ama şimdiki nesil fazla sıkıntıya gelemiyor. En ufak bir durumda işten ayrılmak istiyor”

 

Suriyeliler konusunda da görüşlerini bildiren işverenler, “üretimin artması ve tezgahların çalışması için kimseyi bulamayınca Suriyelileri işe almak zorunda kalıyoruz. Bu bir zorunluluk. Kendileri ile anlaşmak bile zor. Ancak işin yürümesi için mecburen işe alıyoruz. Onlar da olmasa üretim yapamayacağız. İnsanımız birazda kanaatkar olmalıdır. Kendini çalışarak göstermeli ve kendisini vazgeçilmez kılmalıdır” diyerek iş aleminin içinde bulunduğu sıkıntıları birkaç cümle ile özetlemekteler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR