Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Nevruz Bayramı

Nevruz Bayramı

Türklerin Ergenekon’dan çıkışını, baharın gelmesini ve toprağın uyanışını sembolize eden “Nevruz Bayramı” kutlandı. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca da manevi kültür mirası listesine dahil edilen “Nevruz Bayramı” binlerce yıldır kutlanmaktadır.

Türklerin Orta Asya’dan çıkarak dalga dalga dünyanın dört bir yanına dağılışını ve her gittikleri yörelerde  yerel renk ve İnançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleri ile özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibari ile baharın gelişinin kutlandığı, coşku ile karşılandığı bir gündür.

21 Mart ile birlikte havalar ısınır, karlar erimeye başlar, toprak yeşerir, ağaçlar çiçek açar, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Dört mevsimin içinde herkes tarafından en çok sevilen ilkbahar, 21 Mart Nevruz Bayramıyla daha çok anlam kazanıyor. Bayramlar insanların kaynaştığı, dostlukların pekiştiği, içimizdeki kin ve nefreti en aza indirgediğimiz özel günlerdir.

Bahar bayramıyla birlikte içimizdeki sevinç, coşku, mutluluk ve kardeşlik duygularımızı ortaya çıkarıp dünya insanını dostluğa yönlendirmeliyiz. Bu kültür mirasıyla köprüler kurmalıyız. Dostça, kardeşçe kutlamalarla bu güzel günü daha da güzelleştirebiliriz. Bir kişi ne yapabilir dememeli, bir kişi bir topluluğu, bir topluluk bir ülkeyi, bir ülke bütün dünyayı etkileyebilir.

Nevruz Bayramı nedeniyle  ateşler yakılarak üstünden atlandı, örsler üzerinde demirler dövüldü ve imkanı olanlar piknik alanlarına giderek baharın gelişini olanca güzelliği ile kutlamaya çalıştı.

Özellikle piknik ve mesire alanlarına akın edenler dostları ve akrabaları ile güzel bir gün geçirdi. Yumurtalar haşlandı, köfte ve dolmalar yapıldı, evde bulunan neler varsa ortaya çıkarılarak güzel bir gün geçirilmesi için yoğun çaba sarf edildi.

Nevruz Bayramı nedeniyle dostluğumuz, kardeşliğimiz, birlik ve beraberliğimize sahip çıkarak kültür miraslarımızı yaşatmanın mutluluğunu yaşadık. Yukarıda da dediğim gibi herkes Nevruz Bayramını kendince nasıl kutlarsa kutlasın ancak kırmadan, üzmeden, dostluk ve kardeşlik içerisinde ve en önemlisi de mutluluk içerisinde kutlasın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR