Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Ahilik kültürü önemlidir

Ahilik kültürü önemlidir

Esnaf ve sanatkarların meslek kurallarını ve çalışma ahlakını belirleyen, esnaf ve sanatkârların pîri, büyük mutasavvıf, Türkmen lideri Ahî Evran-ı Veli’nin düşünce ve öğretilerini yaygınlaştırmak amacıyla bu yıl 31. kez düzenlenen Ahilik Haftası dolayısıyla

İlimizde de çeşitli organizasyonlar yapıldı.

Anadolu halkının ekonomik, sosyal ve kültürel hayatında çok önemli bir yer teşkil eden ahilik geleneği, aynı zamanda dürüstlük, sevgi, dostluk, yardımlaşma ve dayanışma gibi hasletleride içerisinde taşımaktadır.

Bilindiği gibi “ahi” Arapçada “kardeşim” anlamına gelmektedir.Aynı zamanda kardeşlik dayanışması olarak ta bilinen ahilik geleneği, bugünkü esnaf odalarının karşılığı olarak adlandırılabilir. Esnafların bir arada ve birbirlerinin hakkını koruması geleneği de yıllardır devam etmektedir.

Ahilik geleneğinin yaklaşık 1200 yıllık bir geçmişe sahip olduğu ve Türklerin uzun soluklu devlet olmalarında ve cihanda söz sahibi olmasında ahilik kültürünün ve bu kültürü oluşturan Ahi Evran öğretilerinin büyük önemi vardır.

1071 yılında Anadolu’ya milli değerleri, gelenek ve görenekleri ile gelen Türkler, Avrupa skolazmin pençesinde inlerken Anadolu’da ahilik geleneğini yaşatıyordu. Ortaçağ, Avrupa için karanlık bir çağ iken bizim ise medeniyette zirve yaptığımız dönemdi.

Gelişen dünya ile birlikte Ahilik değerlerini toplumsal hayatımıza adapte etmeliyiz. Zor bir süreçten geçen ülkemizin bugün her zamankinden daha fazla esnafımızın birlik ve

beraberliğine ihtiyacı vardır. Esnaf ve sanatkarın katkıları ile bütün engellerin aşılacağı da kesin bir yargıdır. Bu nedenle küçük esnaf ve sanatkarımızın yaşatılması adına herkes üzerine düşeni yerine getirmelidir.

Ancak bugün maalesef çoğalan büyük alışveriş merkezleri esnafımızı zor durumda bırakmıştır. AVM’lere karşı koyabilecek en büyük güç yine esnaf teşkilatlarımızın kendisidir. Mahallenin abisi, babası ve koruyucusu olan küçük esnafların yaşatılması elzemdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR