Yazmayan Yazar, Okunmayan Kitap
Bugün içimden sizlere ilginç bir yazardan ve ilginç bazı kitaplarından söz etmek geldi. Aslında bu ilginç kitapları yazarı yazmıyor, satın alan da okumuyor; ama baskı üstüne baskı yapan ve tanesi 8- 10 liraya satılan bu ilginç kitaplar çok konuşulacak gibi.
Popüler televizyon kanallarının birinde bu ilginç kitapların yazarı daha doğrusu yazmayanı ile bir söyleşiyi sonuna kadar izledim. Sunucu soruyor ilginç kitapların mucidi ve yazmayan yazarı Bülent Akyürek yanıtlıyor. İlk başta yazmayan yazar Bülent Akyürek kafayı sıyırmış diye düşünürken baktım ki adam böyle bir izlenim bırakmıyor. Diyor ki; “Kitabın kapağı var mı? Var. Arka kapağı da var. Yazarın ismi de var. Ama 128 sayfalık bir kitabın içinde hiç yazı yok. Yani sayfalar tamamen boş. İsteyen istediğini yazabilir. İsteyen hiçbir şey yazmadan sayfaları çevirerek düşünebilir. İsteyen uygun bulduğu bir olayı düşünerek bu kitap sayfalarını çevirebilir. İsteyen boş geçen derslerin boş ders kitabı olarak kullanabilir. Bunları tamamen okuyucunun hayal gücüne, yaratma gücüne, düşünce dünyasına bıraktım. Her gün o kadar içi boş kitap çıkıyor, benim kitaplarım da boş çıksa ne olur? Bunu benim yazısı olmayan ama düşündüren, hayal ettiren kitaplarım; yazısı olup düşündürmeyen kitaplara karşı bir tepkim, bir protestom olarak da görebilirsiniz. Bedri Baykam gibi çok usta bir ressam yalnızca çerçeveden ibaret boş bir tabloyu bilmem kaç bin liraya nasıl sattıysa ben de aynısını yapıyorum. Demek ki alıcıları var, talep var…”
Bülent Akyürek daha pek çok ilginç şeyler anlatıyor. Bizlerin hiç düşünmediğimiz, kırk yılda bir de olsa hiç aklımıza gelmeyen konuları bu içi yazısız kitaplarla bütünleştiriyor. Şimdiye kadar 15 bin kitap okuduğunu söyleyen Bülent Akyürek gerçekten bilgili, gerçekten her konuda kendine göre yorumlar yapabilen birisi. Yani kafayı sıyırmış biri değil.
Şimdi gelelim bu yazısız kitapların isimlerine. Hani hep felsefeye giriş gibi isimlerle yayımlanan kitaplar var ya; bunlara tepki olarak yazısız kitabın birinin adı Felsefeden Çıkış. İçinizdeki enerjiyi keşfedin, içinizdeki insanı keşfedin gibi kitaplara tepki olarak İçinizdeki Öküzü Keşfedin yazısız kitabıyla tepki göstermiş. Bülent Akyürek’in benzer başka kitapları da var.
“Yalnız kitap değil. Birisi çıksa bomboş bir beyaz perdede gözle görülmeyen bir film izletse, içi boş bir CD de müzik dinletse, bir konser salonunda hiç ses duyulmadan konser verilse… Ama bu işler riskli. Yayıncılar ve organizatörler bu riski göze alamazlar.”
Bu yazısız kitapların çok yakında dünya dillerine de çevrilebileceğini de söyleyen Bülent Akyürek yazısız yeni kitaplar yayımlatmak için hazırlanıyor.
Belki birçoğunuz bu anlattıklarımı saçma sapan şeyler olarak görebilirsiniz. Birçok kişi de çok ciddiye alabilir. Herkes kendi görüş açısından haklıdır. Elinizin altında böyle yazısız kitaplar olmadan; düşüncelere dalarak, formüller geliştirerek, iç hesaplaşmalar yaparak, kendinize bazı sorular sorup bazı yanıtlar vererek kendi gücünüzle en azından beyin tembelliğinden kurtulmuş olursunuz. Nasrettin Hoca’nın dediği gibi “herkes haklı, sen de haklısın."