YALÇIN DİKİLİTAŞ'I UNUTAMADIK
Konyalı gazetecilerin, yazarların, şairlerin kadim dostu olan Yalçın Dikilitaş tam on yıl önce aramızdan ayrılmıştı. Bu on yıl içinde kimilerimiz rahmetliyi anılarında yaşattılar, kimileri unutup gittiler. Yine de her kültürel toplantıda mutlaka adı rahmetle anılır. Ben de birçok dostlar gibi ne zaman yolum Üçler Mezarlığı'na düşerse rahmetliyi mezarı başında anarım.
Yazarlar Birliği Konya Şubesi rahmetliye ahdi vefa olarak bir anma programı düzenledi. Sevenleri, dostları, kültür, sanat, basın emekçileri; anılarıyla Yalçın Dikilitaş'ı andılar. Ayrıca rahmetlinin şiirlerinden oluşan bir şiir sergisi de açıldı.
Yalçın Dikilitaş hemen herkesin sevgilisiydi. Onun gönlünde büyüklenme hiç olmamıştı, Bu yüzden konuşmaya başlayacağında hep "sultanım" diyerek söze başlardı. Güleç, şakacı, yaşama dört elle sarılan rahmetli Yalçın Dikilitaş bir mağazanın muhasebecisiyken emekli olunca; Ogünlerde kurulmuş şimdiki adı Hakimiyet olan Yeni Gazete bünyesinde çalışmaya başladı. Bizler her Pazar günü öğleye doğru rahmetlinin odasında toplanır özellikle Konya üstüne çok tatlı sohbetler yapardık. Rahmetli A.Sefa Odabaşı, Saim Sakaoğlu, Seyit Küçükbezirci, Yusuf Küçükdağ, Ali Işık, Tahsin Kavak, rahmetli Nevzat Küçükerdoğan ve isimlerini anımsayamadığım pek çok dost saatlerce otururduk. Rahmetli Yalçın Dikilitaş bir yandan bizi dinler bir yandan da daktiloda köşe yazısını yazardı. Her hafta eksiksiz süren bu toplanmalar rahmetlinin bir süre gazeteden ayrılmasına kadar sürdü. Bir süre sonra rahmetli Yeni Gazete'ye geri dönmüşse de bir daha toplanamadık. O günlerde gazetenin Cönk isimli eklerini hazırlamış ve Konya üstüne bilinmeyen pek çok konunun kayıtlara geçmesini sağlamıştı. En büyük özlemi de Cönk isimli bağımsız bir dergi yayımlamaktı. Rahmetli Yalçın Dikilitaş aramızdan ayrılmadan birkaç gün önce Cönk dergisinin bütün işlerini bitirmiş ama yayımlandığını görememişti. Daha sonra Cönk dergisi birkaç sayı yayımlandıktan sonra kapandı.
En yakın dostlarından Nevzat Küçükerdoğan ile birlikte Konya televizyonlarında gönül sohbetleri programları yaptılar. Bu programlara bazen ben de davet edilirdim. Rahmetli Yalçın Dikilitaş'ın Konya'ya hizmetleri saymakla bitmez ama; en büyük hizmeti Konya Ansiklopedisi'ni bir başına eksiksiz yazıp tamamlamış olmasıdır. Bu ansiklopedi kitap olarak basılmadı ama benim önerimle Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlanan Konya Ansiklopedisi ciltlerinin hazırlanmasında önemli bir kaynak oldu. Yani Büyükşehir belediyesi Kültür AŞ. tarafından onlarca yazar, bilim insanı, akademisyen tarafından yazılan maddeleri rahmetli Yalçın Dikilitaş bir başına daktilo ile yazıp dosyalayarak yayına hazır hale getirmişti.
Konya'da ramazan manileri yazan ilk üç kişiden biriydi. Kendisini sürekli yenileyebildiğinden şiirlerinde geçmişi yansıtır geleceği çağırırdı.
Rahmetli Yalçın Dikilitaş nurlar içinde yatsın, ebedi mekânı cennet olsun. Kimde ne olduğunu Allah bilir ama aziz ve rahmetli dostumuzun ebedi mekânının cennet olduğunu, bu ebedi ödülü fazlasıyla hak ettiğini düşünüyorum.