Mehmet Gündoğdu

Mehmet Gündoğdu

İldeşimiz, Gültekin Samanoğlu

İldeşimiz, Gültekin Samanoğlu

Şair Gültekin Samanoğlu’nun aramızdan ayrılışının üstünden tam on birinci yıl geçmiş. Oysa bana daha dün gibi geliyor. Sanki yarın Âşıklar Bayramı olacakmış da Gültekin Samanoğlu seçici kurul başkanlığı yapacak. Sanki yıkılan Konya Turizm Derneği’nde Feyzi Halıcı, Mehmet Çınarlı, Ahmet Tufan Şentürk… Konya şairleri olarak toplanmışlar ve edebiyat konuşuyorlar; biz de onları dinliyoruz. O günleri yaşayıp, o edebi konuşmalarını dinleyen birisi olarak yılların ne çabuk akıp geçiverdiğine şaşırıyorum. Oysa her şey daha dün yaşanmış gibi geliyor bana.

Bu şairlerin hepsi Hisar dergisi, Çınaraltı dergisi şairlerindendir. Hisar dergisi Mehmet Çınarlı önderliğinde edebiyat tarihimizde Hisarcılar ekolunu oluşturmuştur. Bu ekol; halen yayımlanmakta olan Çağrı dergisinde, yaşayan edebiyatçılarla sürüp gitmektedir.

Gültekin Samanoğlu 1927 yılında Konya’da doğmuş, orduda subaylık yapmış ve kendi isteğiyle bu görevinden ayrılarak KİT yönetim kurulunda bulunmuştur. Turizm Bakanlığı’nda çalıştıktan sonra Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nde İç Basın Müdürü oldu. Basın İlan Kurumu yönetiminde bulunduktan sonra bu kuruma Genel Müdür oldu. Birkaç kez de TRT Yönetim Kurulunda görev yapan Gültekin Samanoğlu Basın İlan Kurumu Genel Müdürü iken 11Nisan 2003 günü aramızdan ayrıldı. Mezarı İstanbul’da Karacaahmet Mezarlığı’ndadır. Alacakaranlık, Uzun Vuran Gölge isimli iki şiir kitabı ve Cahit Sıtkı Tarancı, Kemalettin Kamu üzerine yazdığı iki inceleme kitabı vardır.

Konya Turizm Derneği tarafından düzenlenen en son Âşıklar Bayramı’nda Gültekin Samanoğlu, çoğu zaman olduğu gibi bir kez daha seçici kurul içinde bulunuyordu. Sanırım son görüşmemiz de o zaman olmuştu. Hatta çok uzun yıllar önce yayımlanmış olan Uzun Vuran Gölge kitabını da kendisine de o zaman imzalatmıştım. İmza istediğimde şaşırmış, gülerek “Yahu bu kitap kaç yıllık, bunu nereden buldun?” deyip imzalamıştı. 1965- 1970’li yıllarda Ajans Türk takvimi Necdet Evliyagil yönetiminde şiir antolojisi olarak yayımlanırdı. Ben de Gültekin Samanoğlu’nun şiirleriyle o yıllarda tanışmıştım.1989 yılının başlarında da şairimizin kendisiyle tanışmıştım.

İldeş şairimize bir kez daha Allah’tan rahmetler diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Gündoğdu Arşivi