Kibar Özcan

Kibar Özcan

Beden Dismorfik Bozukluğu Nedir?

Beden Dismorfik Bozukluğu Nedir?

Bedensel anlamda bir kusurun olması ya da olmamasına bağlı olmaksızın kişinin kusurlu hissetme ve bu kusura karşı aşırı duyarlı, kaygılı yaklaşması sonucu fiziksel görünümüyle fazla ilgilenmesidir…

Bu ilgi bakım, fiziksel değişim olabilirken aynı zamanda kişinin kusurlu bulduğu yerleri gizleme ya da kendi bedenine karşı fazla eleştirel olma halini de beraberinde getirmektedir. Kişinin kendisini özellikle bedensel olarak eksik, çirkin ya da kusurlu hissedilmesinden dolayı gelişen bir algılama bozukluğu vardır. Kaygı bozuklarından biri olan OKB patolojisi altında değerlendirilmektedir. Çoğunlukla ergenlik döneminde başlar fakat hastalığın tanınlanabilmesi uzun zaman alabilir.

Bu hastalığa sahip olanlar, fiziksel görünümünün güzel olmadığını ya da şekil bozukluğu gösterdiği, çekiçi olmadığı yönünde inanışlara sahiptir. Bu inanışlardan dolayı kusurlu bölgeyi kapatabilmek ya da gizleyebilmek için kompulsif davranışlar gelişir. Bu davranışların başında sık sık fiziksel görünümünü aynada, camda ve pencere gibi yansıtan yüzeylerde tekrar tekrar kontrol etme isteği vardır. Çok sık estetik operasyon geçirmek, sürekli makyaj yapmak, derisini ya da cildini yolmak, kendine aşırı çeki düzen verme hali gibi davranışlar da sık sık gözlenir. Kendinde gördüğü kusuru başkalarıyla kıyaslama ve karşılaştırma davranışları da vardır.

Bu hastalığı obsesyondan ayıran en temel özellik algılarına tümüyle inanmalarıdır. Bu nedenle iç görü ya da doğru değerlendirme eksik veya tamamen olmayabilir. İlerleyen durumlarda ise sanrısal belirtiler de görülebilir. Bu durumu yaşayan kişilerin bazı ortak örüntüleri vardır bunlar; utangaç ,mükemmeliyetçi, öz güvensiz ve takıntı geliştirebilir olmalarıdır. Günümüzde sosyal medya kullanımına bağlı olarak yapılan filtreler ya da kusursuz bedenler, yüzler bu hastalığın gelişimine zemin oluşturmaktadır.

Özellikle ergenlik döneminde fiziksel görünüme dair oluşan olumsuz düşünceler yetersizlik algısı gelişmesine neden olmaktadır.

Bu şekilde düşüncelere ve inançlara sahipseniz muhakkak uzman desteğine başvurmanız gerekmektedir.

Sevgilerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kibar Özcan Arşivi
SON YAZILAR