Profiterol
Bu hafta ismini herkesin bildiği tadını da çok sevdiği profiterol tatlısı yapacağız. Evde yapabilmenin keyfine varacağınız bu tarifi denemenizi tavsiye ederim.
HAMURU İÇİN;
1 su bardağı su
100 gr. margarin veya tereyağı 1 su bardağı un 1 paket vanilya 1 çimdik tuz 1 tatlı kaşığı toz şeker 3 adet yumurta KREMASI İÇİN;
3 su bardağı süt 2 adet yumurta sarısı 1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
1 su bardağından 2 parmak eksik mısır nişastası (60 gr.) 1 paket vanilya
tatlı kasığı tereyağı
SOSU İÇİN;
750 mİ süt (4 su bardağına yakın) Yarım su bardağı toz şeker
tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası (35 gr.)
2 yemek kaşığı kakao (40 gr.)
1 paket vanilya 80 gr. sütlü çikolata 1 tatlı kasığı tereyağ KREMANIN HAZIRLANIŞI;
Tüm malzemeyi bir kap içinde çırpın. Süzgeçten geçirerek tencereye dökün ve ocakta devamlı karıştırarak kaynamasını ve kıvam almasını sağlayın. Ocaktan alıp bir kaba aktarın ve üzerini streçleyin. Tamamen soğuduğunda mikserden geçirin. Kremayı bir sıkma torbasına doldurun veya kaşıkla da bu işlemi yapabilirsiniz. 10 dakika ılındıktan sonra içine tereyağını ekleyip karıştırın ve tekrar streçleyip oda ısısına gelmesini bekleyin. ÇİKOLATALI SOSUN YAPILIŞI; Tencerede tereyağ ve çikolata hariç tüm malzemeyi karıştırıp pişirin. Kıvam alınca kenara alıp içine tereyağ ve çikolatayı ekleyip karıştırın. Arada bir karıştırarak soğutun.
HAMURUN HAZIRLANMASI;
Tencerede su, tereyağı, tuz ve şeker kaynatın. Hiç beklemeden unu ilave edip karıştırın, hemen hamur haline gelecektir. Kısık ateşte 3 dakika boyunca kaşık ile eze eze hamuru pişirin. Direk bir kaba boşaltarak mikser ile çırpın. Elinizi yakmıyorsa içine teker teker yumurtaları kırın ve vanilyayı ekleyin iyice yedirin. Sıkma torbasına doldurup yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı şekilde küçük küçük sıkın. 160 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Fırını asla açmayın açtığınız anda sönecektik camdan kontrol edin iyice piştiğine eminseniz bir tane usulca alıp bıçakla keserek içini kontrol edin. Fırını kapatıp 30 dakika kadar içinde tutun. Sonra çıkarın. PROFİTEROLÜN
TAMAMLANMASI;
Her şey hazır sadece birleştirme kaldı. Kremayı sıkma torbasına doldurun profiterollerin altından delerek kremayı içeri gönderin. Servis kasesine profiterolleri dizin ve üzerine çikolatalı sostan gezdirin. Herkese mutlu haftalar diliyorum.