Havvanurla Helal Sofram

Havvanurla Helal Sofram

Kısır

Kısır

HAVVANUR İLE HELAL SOFRAM

Yine sizlerle beraber olmanın mutluluğu içerisinde olduğumu belirtmek isterim

Sözlerime, ülkece vazgeçilmez içeceğimiz olan çay ile başlamak istiyorum. Çay olmazsa olmazımızdır. “Çaya bekliyorum”, “çaya geliyorum”, “bir çay demle de içelim”, “çay var mı” sözlerini ne de çok kullanırız değil mi? Sabah kalkar kalkmaz çay koyarız, güne çayla baslar, akşam çay içmeden yapamayız. Çay yazın hararetimizi alır, kışın içimizi ısıtır.

Bayanların günlerde çayın yanına yaptığı çeşit çeşit kısırlar vardır. Bir de yumurtalı, mercimekli, patatesli, tahinli, nohutlu sebzeli ve daha birçok çeşitli kısırlar…

Yalnız yenemeyen, yanında biri varsa en basit kısır bile o an en lezzetli hale gelen, tek başına sofranın kahramanı olabilen hemen hemen erkek, bayan, herkesin sevdiği, sevmeyeni pek olmayan yiyecektir kısır.

Siz hangisini daha çok seviyorsunuz, bilmiyorum. Ama bana gelen misafirlerim  hep benden yumurtalı kısır isterler. İlk defa yiyecek olanlar tereddüt etseler de, tattıklarında vazgeçemezler.

Ne dersiniz tarifini versem denemek ister misiniz?

Malzemeler

1 kg. ince bulgur

3 adet büyük boy soğan

 1diş sarımsak

2 adet yumurta

2 adet domates

Salça

Sıvıyağ

İsot biberi, tuz, kırmızı pul biber, karabiber, kimyon, maydanoz,  isteğe göre yeşil soğan

Yapılışı

Kaynatılmış suyla bulgur hafif ıslatılır. Soğan, sarımsak rendelenip bulgura eklenir. Salça ve baharat da eklenir. İsot olmazsa olmazıdır. Diğer tarafta sıvıyağ kızartılır ve çırpılmış yumurta kızgın yağda pişirilir, bulgura eklenir. Rendelenmiş domates de koyup, iyice yoğrulur. İsteğe göre nar ekşisi limon da eklenerek şekil verilir. İsteğe göre yuvarlak veya oval sekil veriyoruz

İsterseniz az yağda tavada kızartarak, isterseniz mangalda ya da fırında nasıl arzu ederseniz öyle tüketebilirsiniz.

Sevdiklerinizle muhabbetle hoş sohbetler eşliğinde yemeniz dileğiyle, Hoşça ve sevgiyle kalın.

Afiyet olsun...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Havvanurla Helal Sofram Arşivi
SON YAZILAR