Havvanurla Helal Sofram

Havvanurla Helal Sofram

Bademli Un Helvası

Bademli Un Helvası

BADEMLİ UN HELVASI

"  İnsanı insan yapan yüzdür.

Yüzü güzel yapan gözdür.

İnsanı insan yapan,

Ağzından çıkan sözdür"

MEVLANA

 17Aralık Şeb-i Arus Vuslat Yıldönümü sebebiyle Mevlana'nın bir sözüyle başlamak istedim yazıma.

Mevlana hazretleri hep güzel sözleriyle biliyoruz. Ama hangi yemekleri sevdiğini bilenimiz azdır.

Tutmaç, kubuni, patlıcan salatası, ekşili ıspanak, nohutlu yahni , aşure ve bademli un helvası , en çok sevdiği yemekler arasında bulunmakta. İçecek olarak da sirkencübin tercih edilirmiş.

 Bende bu hafta bademli un helvasının tarifini vermek istedim sizlere .

 Malzemeler:

250 gr tereyağı

1 su bardağı un

1 su bardağı kepekli un

2 yk kaşığı kabuğu soyulmuş badem

3 su bardağı şeker

4 su bardağı su

1 yk kaşığı gül suyu (tercihen)

Yapılışı:

Altı yuvarlak tencerede yağı eritin. Ununun içine bademi ilave edin ve çok kısık ateşte badem ve un pembeleşinceye kadar yaklaşık 60 dakika, tahta kaşıkla karıştırarak kavurun (iyi bir helva en az 60 dakika kavrularak yapılır). Bir tencereye su ve şekeri koyup şeker eriyinceye kadar karıştırın. Kaynamaya başladıktan iki dakika sonra ateşten alın ve diğer tarafta kavrulan karışıma dökün. Karıştırarak tencereye yapışmaz hale gelince kapağını örtün ve 15 dakika dinlendirin. Helvayı kaşıkla şekillendirip tabağa düzgün bir şekilde koyun. Gülsuyunu serpip sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Havvanurla Helal Sofram Arşivi
SON YAZILAR